Wednesday, September 12, 2012

Aliu: PDSH do ta bllokoj këtë shtet antishqiptar

Pasi BDI njoftoi se, do të ndaloj bojkotin dhe do të kthehet në karriget e parlamentit për të mos i dëmtuar proceset eurointegruese, PDSH reagoi ashpër kundër këtij vendimi.

"Ky vendim është tërësisht komprimitues për BDI-në. Shihet se kush e bllokon punën e Parlamentit. Ju po ndryshoni brenda ditës qëndrimin. Ju duhet të merrni vendim të lëshoni Qeverinë. Nëse Gruevski ju ka gjuajtur ndonjë tender, prej kësaj  do të vuajnë të gjithë shqiptarët", deklaroi deputeti i PDSH-së, Imer Aliu.

Ai tha se deputetët e BDI janë të gjymtuar dhe se ata nuk do të munden të ndalojnë miratimin e Ligjit për 'branitellat'.

"PDSH nuk do ta lejojë miratimin e ligjit për të ashtuquajturit branitella, prej nesh do të shihni se si bllokohet ky shtet antishqiptar", theksoi Aliu. (INA)Takohen krerët e PDK-së dhe AAK-së

Mbrëmë në Pejë është zhvilluar një takim mes katër zyrtarëve të lartë të PDK-së dhe AAK-së: Hashim Thaçi, Hajredin Kuçi, Blerim Shala dhe Daut Haradinaj.

Kryeministri Hashim Thaçi i shoqëruar nga zëvendësi i tij Hajredin Kuçi janë takuar mbrëmë në Pejë me dy zyrtarët e lartë të AAK-së Blerim Shalën e Daut Haradinajn, kanë thënë burime të KosovaTimes.

Takimi mes zyrtarëve të dy partive ka ndodhur pas manifestimit që ishte organizuar për ndarjen çmimit "Hasan Prishtina" për ish-ndërmjetësin amerikan në bisedimet Kosovë-Serbi, Frank Wisner.

Pas manifestimit dhe darkës së përbashkët në këtë ngjarje, katër zyrtarët e lartë të PDK-së dhe AAK-së janë takuar në një vend tjetër bashkërisht por ende nuk dihet qëllimi i takimit dhe bisedat që ata kanë pasur.

Takimi mes tyre ka ndodhur pas relaksimit të raporteve mes këtyre dy partive dhe spekulimeve të shumta se AAK do t'i bashkohet Qeverisë së Hashim Thaçit.

Burimi i këtij portali ka thënë se zyrtarët e lartë të dy partive ndër të tjera kanë biseduar edhe për çështjet kryesore me të cilat përballet Kosova pas përfundimit të mbikëqyrjes së pavarësisë. (INA)Takohen krerët e PDK-së dhe AAK-së

Mbrëmë në Pejë është zhvilluar një takim mes katër zyrtarëve të lartë të PDK-së dhe AAK-së: Hashim Thaçi, Hajredin Kuçi, Blerim Shala dhe Daut Haradinaj.

Kryeministri Hashim Thaçi i shoqëruar nga zëvendësi i tij Hajredin Kuçi janë takuar mbrëmë në Pejë me dy zyrtarët e lartë të AAK-së Blerim Shalën e Daut Haradinajn, kanë thënë burime të KosovaTimes.

Takimi mes zyrtarëve të dy partive ka ndodhur pas manifestimit që ishte organizuar për ndarjen çmimit "Hasan Prishtina" për ish-ndërmjetësin amerikan në bisedimet Kosovë-Serbi, Frank Wisner.

Pas manifestimit dhe darkës së përbashkët në këtë ngjarje, katër zyrtarët e lartë të PDK-së dhe AAK-së janë takuar në një vend tjetër bashkërisht por ende nuk dihet qëllimi i takimit dhe bisedat që ata kanë pasur.

Takimi mes tyre ka ndodhur pas relaksimit të raporteve mes këtyre dy partive dhe spekulimeve të shumta se AAK do t'i bashkohet Qeverisë së Hashim Thaçit.

Burimi i këtij portali ka thënë se zyrtarët e lartë të dy partive ndër të tjera kanë biseduar edhe për çështjet kryesore me të cilat përballet Kosova pas përfundimit të mbikëqyrjes së pavarësisë. (INA)Aliu: PDSH do ta bllokoj këtë shtet antishqiptar

Pasi BDI njoftoi se, do të ndaloj bojkotin dhe do të kthehet në karriget e parlamentit për të mos i dëmtuar proceset eurointegruese, PDSH reagoi ashpër kundër këtij vendimi.

"Ky vendim është tërësisht komprimitues për BDI-në. Shihet se kush e bllokon punën e Parlamentit. Ju po ndryshoni brenda ditës qëndrimin. Ju duhet të merrni vendim të lëshoni Qeverinë. Nëse Gruevski ju ka gjuajtur ndonjë tender, prej kësaj  do të vuajnë të gjithë shqiptarët", deklaroi deputeti i PDSH-së, Imer Aliu.

Ai tha se deputetët e BDI janë të gjymtuar dhe se ata nuk do të munden të ndalojnë miratimin e Ligjit për 'branitellat'.

"PDSH nuk do ta lejojë miratimin e ligjit për të ashtuquajturit branitella, prej nesh do të shihni se si bllokohet ky shtet antishqiptar", theksoi Aliu. (INA)Në USHT, u organizua Kongresi i IV ndërkombëtar i shkencave sociale në Ballkan

Universiteti Shtetëror i Tetovës, gjatë dy ditëve (11 dhe 12 shtator 2012), ishte nikoqir i Kongresit IV ndërkombëtar të shkencave sociale në Ballkan, në të cilën morën pjesë me kumtesat e tyre rreth 90 profesorë dhë mësimdhënës universitarë, nga USHT-ja si dhe Universiteti i Sakaryas dhe Universiteti Celal Bayar nga Republika e Turqisë.

Fillimisht rektori i USHT-së, Prof. Dr. Vullnet Ameti, i shoqëruar nga prorektorët, Prof. Dr. Arbër Çeliku, prorektor për bashkëpunim ndërkombëtarë, Prof. Dr. Fehari Ramadani, prorektor për arsim dhe nga sekretari i përgjithshëm i universitetit, z. Adem Beadini, në ambientet e rektoratit të USHT-së, pritën në takim përfaqësuesit e universiteteve nga Republika e Turqisë, me ç'rast u bisedua për nxitjen dhe thellimin e bashkëpunimit në mes këtyre universiteteve.
Hapja solemne e Kongresit IV ndërkombëtar të shkencave sociale në Ballkan, u bë në Amfiteatrin e USHT-së, me ç'rast para të pranishmëve, rektori i USHT-së,

Prof. Dr. Vullnet Ameti, duke konfirmuar mbështetjen e përkushtimin e Universitetit Shtetëror të Tetovës për zhvillimin e kërkimeve në shkenca sociale, duke cekur me këtë rast, fushën e publikimeve akademike dhe realizimin e projekteve të përbashkëta siç është Kongresi i organizuar bashkërisht me Universitetin Sakarya dhe Universitetin Celal Bayar nga Republika e Turqisë.

"Universitetet në vend dhe rajon janë shndërruar në qendra ku zhvillohen ide të reja dhe ndërmerren iniciativa të rëndësishme për të gjitha fushat e jetës shoqërore, përgatiten kuadro profesionale, të cilët hartojnë literaturë akademike, prandaj mund të themi lirisht se prosperiteti dhe  modernizimi i shoqërisë dhe demokratizimi i saj nuk mund të ecin përpara pa njerëz të arsimuar. Viteve të fundit janë shtuar programet studimore të  shkencave sociale në arsimin e lartë, si në atë publik po ashtu edhe në universitet private, tha në mes tjerash rektori i USHT-së, Prof. Dr. Vullnet Ameti, duke potencuar faktin se nevoja më e madhe për shkencat sociale në vendet tona ka të bëjë me rolin e tyre në trajtimin e dukurive shoqërore, zgjidhjen e problemeve, analizën shkencore të ndryshimeve të thella dhe të gjithanshme të procesit të tranzicionit dhe konsolidimit demokratik dhe të vetë jetës sonë intelektuale.

Sipas Prof. dr. Erdogan Ozkaya, prorektor i Universitetit Celal Bayar nga Republika e Turqisë është shumë e rëndësishme që kongresi IV ndërkombëtar për shkencat shoqërore në Ballkan organizohet në Tetovë.

"Për Universitetet tona është shumë e rëndësishme që kongresin IV ndërkombëtar për shkencat shoqërore në Ballkan ta organizojmë në Tetovë. Viteve të fundit investojmë mjete të konsiderueshme, për realizimin e këtyre projekteve, të cilat kontribuojnë për avancimin  e shkencave në vendet tona, Shqipëri, Turqi Maqedoni, Bullgari dhe Rajon", theksoi në mes tjerash, Prof. Dr.  Erdogan Ozkaya, prorektori i Universitetit Celal Bayar nga Republika e Turqisë.
Gjatë ditës së djeshme (11.09.2012), Rektori i USHT-së Prof. Dr. Vullnet Ameti dhe prorektori i Universitetit Celal Bayar, Prof. Dr. Erdogan Ozkaya nënshkuan Marrëveshje bashkëpunimi në mes këtyre dy Universiteteve.Në USHT, u organizua Kongresi i IV ndërkombëtar i shkencave sociale në Ballkan

Universiteti Shtetëror i Tetovës, gjatë dy ditëve (11 dhe 12 shtator 2012), ishte nikoqir i Kongresit IV ndërkombëtar të shkencave sociale në Ballkan, në të cilën morën pjesë me kumtesat e tyre rreth 90 profesorë dhë mësimdhënës universitarë, nga USHT-ja si dhe Universiteti i Sakaryas dhe Universiteti Celal Bayar nga Republika e Turqisë.

Fillimisht rektori i USHT-së, Prof. Dr. Vullnet Ameti, i shoqëruar nga prorektorët, Prof. Dr. Arbër Çeliku, prorektor për bashkëpunim ndërkombëtarë, Prof. Dr. Fehari Ramadani, prorektor për arsim dhe nga sekretari i përgjithshëm i universitetit, z. Adem Beadini, në ambientet e rektoratit të USHT-së, pritën në takim përfaqësuesit e universiteteve nga Republika e Turqisë, me ç'rast u bisedua për nxitjen dhe thellimin e bashkëpunimit në mes këtyre universiteteve.
Hapja solemne e Kongresit IV ndërkombëtar të shkencave sociale në Ballkan, u bë në Amfiteatrin e USHT-së, me ç'rast para të pranishmëve, rektori i USHT-së,

Prof. Dr. Vullnet Ameti, duke konfirmuar mbështetjen e përkushtimin e Universitetit Shtetëror të Tetovës për zhvillimin e kërkimeve në shkenca sociale, duke cekur me këtë rast, fushën e publikimeve akademike dhe realizimin e projekteve të përbashkëta siç është Kongresi i organizuar bashkërisht me Universitetin Sakarya dhe Universitetin Celal Bayar nga Republika e Turqisë.

"Universitetet në vend dhe rajon janë shndërruar në qendra ku zhvillohen ide të reja dhe ndërmerren iniciativa të rëndësishme për të gjitha fushat e jetës shoqërore, përgatiten kuadro profesionale, të cilët hartojnë literaturë akademike, prandaj mund të themi lirisht se prosperiteti dhe  modernizimi i shoqërisë dhe demokratizimi i saj nuk mund të ecin përpara pa njerëz të arsimuar. Viteve të fundit janë shtuar programet studimore të  shkencave sociale në arsimin e lartë, si në atë publik po ashtu edhe në universitet private, tha në mes tjerash rektori i USHT-së, Prof. Dr. Vullnet Ameti, duke potencuar faktin se nevoja më e madhe për shkencat sociale në vendet tona ka të bëjë me rolin e tyre në trajtimin e dukurive shoqërore, zgjidhjen e problemeve, analizën shkencore të ndryshimeve të thella dhe të gjithanshme të procesit të tranzicionit dhe konsolidimit demokratik dhe të vetë jetës sonë intelektuale.

Sipas Prof. dr. Erdogan Ozkaya, prorektor i Universitetit Celal Bayar nga Republika e Turqisë është shumë e rëndësishme që kongresi IV ndërkombëtar për shkencat shoqërore në Ballkan organizohet në Tetovë.

"Për Universitetet tona është shumë e rëndësishme që kongresin IV ndërkombëtar për shkencat shoqërore në Ballkan ta organizojmë në Tetovë. Viteve të fundit investojmë mjete të konsiderueshme, për realizimin e këtyre projekteve, të cilat kontribuojnë për avancimin  e shkencave në vendet tona, Shqipëri, Turqi Maqedoni, Bullgari dhe Rajon", theksoi në mes tjerash, Prof. Dr.  Erdogan Ozkaya, prorektori i Universitetit Celal Bayar nga Republika e Turqisë.
Gjatë ditës së djeshme (11.09.2012), Rektori i USHT-së Prof. Dr. Vullnet Ameti dhe prorektori i Universitetit Celal Bayar, Prof. Dr. Erdogan Ozkaya nënshkuan Marrëveshje bashkëpunimi në mes këtyre dy Universiteteve.Arrestohet Sami Hamiti, kryesues i KK të Prishtinës

Arrestohet Sami Hamiti, kryesues i KK të Prishtinës

Nën dyshime për korrupsion, policia e EULEX-it ka arrestuar në paraditen e së mërkurës tre persona, në mesin e tyre edhe një zyrtar të lartë të komunës së Prishtinës.

Siç bëhet e ditur, në mesin e të arrestuarve është kryesuesi i Kuvendit Komunal të Prishtinës, Sami Hamitin, i cili po ashtu është edhe zyrtar në Lidhjen Demokratike të Kosovës.

 

Zyrtarët e EULEX-it, thanë se të dyshuarit u arrestuan me autorizim të gjyqtarit të procedurës paraprake, dhe dyshohen për zhvatje dhe vepra të tjera që lidhen me korrupsionin.

Zëdhënësi i EULEX-it, Blerim Krasniqi tha për Radion Evropa e Lirë se rasti është duke u hetuar nga një ekip i përzier i prokurorëve vendorë dhe ndërkombëtarë.

"Gjatë një operacionit, sot policia e EULEX-it arrestoi tre persona, në mesin e tyre një zyrtar i lartë i komunës së Prishtinës. Të dyshuarit u arrestuan me autorizim të gjyqtarit të procedurës paraprake, dhe dyshohen për zhvatje dhe vepra të tjera që lidhen me korrupsionin", bëri të ditur Krasniqi.

Nga ana tjetër, në rastin e Hamitit është angazhuar avokati kosovar Tomë Gashi.

Ai tha se klienti i tij, i cili aktualisht është duke u mbajtur në njërin nga objektet e EULEX-it, në orët e pasdites do të merret në pyetje për një aferë të mundshme korrupsioni.

"Prokuroria e EULEX-it i ka hapur hetimet. Sot ata kanë kërkuar që ai të merret në pyetje dhe kjo do të ndodh pasdite", tha avokati Gashi.

Ndryshe, deri më tash zyrtarët e Kuvendit Komunal të Prishtinës, lidhur me arrestimet nuk kanë dashur të prononcohen. /rel/Nëna nuk e ka ditur se Nazimi vrante njerëz!

Nëna nuk e ka ditur se Nazimi vrante njerëz!

Dëshmitarja Nexhare Bllaca, e pyetur se a ka qenë në dijeni se djali i saj ka vrarë njerëz, konkretisht Ibush Kllokoqin ajo, tha se nuk ka ditur asgjë për djalin e saj Nazimin derisa ai ka dalur në televeizone dhe ka folur…

Edhe pse ishte paraparë që të dëshmoi personazhi tashmë shumë i njohur në Kosovë e më gjerë Nazim Bllaca si dshmitarë bashkëpunues i prokurorisë dhe njëherish i vetë shpallur agjentë i Shërbimit Informativ të Kosovës, ai nuk është thirrrur. Dëshminë e saj e ka dhënë nëna e tij Nexhare Bllaca./Botasot/Nëna nuk e ka ditur se Nazimi vrante njerëz!

Nëna nuk e ka ditur se Nazimi vrante njerëz!

Dëshmitarja Nexhare Bllaca, e pyetur se a ka qenë në dijeni se djali i saj ka vrarë njerëz, konkretisht Ibush Kllokoqin ajo, tha se nuk ka ditur asgjë për djalin e saj Nazimin derisa ai ka dalur në televeizone dhe ka folur…

Edhe pse ishte paraparë që të dëshmoi personazhi tashmë shumë i njohur në Kosovë e më gjerë Nazim Bllaca si dshmitarë bashkëpunues i prokurorisë dhe njëherish i vetë shpallur agjentë i Shërbimit Informativ të Kosovës, ai nuk është thirrrur. Dëshminë e saj e ka dhënë nëna e tij Nexhare Bllaca./Botasot/Tuesday, September 11, 2012

Shaqiri, Xhaka dhe Behrami flasin pas ndeshjes me Shqipërinë

Tre lojtarët kyç shqiptarë të kombëtares zvicerane kanë folur me emocione pas fitores së Zvicrës ndaj kombëtares shqiptare.

Xherdan Shaqiri ka deklaruar se edhe përkundër golit të shënuar, ai nuk e festoi ate dhe se ai hodhi poshtë akuzat ndaj tij se është tradhëtar.

"Në media është folur shumë për mua se jemi tradhtarë. Nuk është kështu, por ata që thonë nuk e din punën si është. Unë pata premtuar se nëse shënoi nuk do të festoi, gjë të cilën e bëra, sepse jam shqiptar dhe ndihem krenarpër këtë" deklaroi Shaqiri.

Edhe Granit Xhaka ka deklaruar pas ndeshjes, se i gëzohet fitores së Zvicrës por gjithmonë e ndjen atë se ka gjak shqiptari.

"Unë kam gjak shqiptari, këtë e dini. Kjo është një gjë që më bën krenar. Me Zvicrën besojmë se do të jemi në Botëror, ndërsa më pëlqej shumë loja e Shqipërisë. Ata po përparojnë shumë, kanë tifoz fantastik dhe lojtarë të mirë. I uroj suksese Shqipërisë në të ardhmen" deklaroi Xhaka.

Valon Behrami ka deklaruar se ndihet krenar që është shqiptar pavarësisht asaj se tifozët e fishkëllyen në fushë në ndeshjen ndaj Zvicrës.

"Unë jam krenar që jam shqiptar. Ata le ta kuptojnë në çfarëdo mnyre lojën time por unë jam shqiptar. Jam djalë i prindërve nga Kosova gjë e cila nuk harrohet. Ne e bëmë punën si duhet në këtë ndeshje, ndërsa Shqipëria më pëlqen se është luftarake, duke patuar në lojë lojtarë të mirë siç është Bogdani.Ne jemi të bindur se do të jemi në Botëror, ndërsa i uroj fat edhe Shqipërisë" deklaroi Behrami. (INA)Shaqiri, Xhaka dhe Behrami flasin pas ndeshjes me Shqipërinë

Tre lojtarët kyç shqiptarë të kombëtares zvicerane kanë folur me emocione pas fitores së Zvicrës ndaj kombëtares shqiptare.

Xherdan Shaqiri ka deklaruar se edhe përkundër golit të shënuar, ai nuk e festoi ate dhe se ai hodhi poshtë akuzat ndaj tij se është tradhëtar.

"Në media është folur shumë për mua se jemi tradhtarë. Nuk është kështu, por ata që thonë nuk e din punën si është. Unë pata premtuar se nëse shënoi nuk do të festoi, gjë të cilën e bëra, sepse jam shqiptar dhe ndihem krenarpër këtë" deklaroi Shaqiri.

Edhe Granit Xhaka ka deklaruar pas ndeshjes, se i gëzohet fitores së Zvicrës por gjithmonë e ndjen atë se ka gjak shqiptari.

"Unë kam gjak shqiptari, këtë e dini. Kjo është një gjë që më bën krenar. Me Zvicrën besojmë se do të jemi në Botëror, ndërsa më pëlqej shumë loja e Shqipërisë. Ata po përparojnë shumë, kanë tifoz fantastik dhe lojtarë të mirë. I uroj suksese Shqipërisë në të ardhmen" deklaroi Xhaka.

Valon Behrami ka deklaruar se ndihet krenar që është shqiptar pavarësisht asaj se tifozët e fishkëllyen në fushë në ndeshjen ndaj Zvicrës.

"Unë jam krenar që jam shqiptar. Ata le ta kuptojnë në çfarëdo mnyre lojën time por unë jam shqiptar. Jam djalë i prindërve nga Kosova gjë e cila nuk harrohet. Ne e bëmë punën si duhet në këtë ndeshje, ndërsa Shqipëria më pëlqen se është luftarake, duke patuar në lojë lojtarë të mirë siç është Bogdani.Ne jemi të bindur se do të jemi në Botëror, ndërsa i uroj fat edhe Shqipërisë" deklaroi Behrami. (INA)"Aman" protestoi sërish kundër shtrenjtimeve

Mijëra qytetarë të martën pasdite kanë protestuar sërish kundër shtrenjtimeve në Maqedoni, në kuadër të nismës së protestave të organizuara nga Lëvizja qytetare "Aman".

Protestat janë organizuar në Shkup, Manastir, Kumanovë, Prilep dhe Tetovë, ku qytetarët e komuniteteve të ndryshme etnike bashkërisht kanë shprehur revoltën dhe shqetësimet lidhur me situatën e fundit të shtrenjtimeve të energjisë elektrike, derivative të naftës dhe ngrohjes.

Qytetarët të irituar kanë paralajmëruar se nuk do të paguajnë faturat dhe do të vendosin bllokadë totale, në rast se nuk merren parasysh kërkesat e tyre për uljen e tarifave të energjisë, derivateve të naftës dhe ngrohjes.

Qytetarët kërkojnë urgjentisht kthimin e tarifave të energjisë së lirë, korrigjimin e çmimeve të energjisë dhe ngrohjes të njëjtë sikur në vitin 2008 si dhe uljen e çmimeve të derivateve të naftës, duke i vënë një kufi caktues, në përputhje me standardin jetësor dhe të ardhurat e qytetarëve. "Aman" paralajmëroi se protesta do të mbahen edhe nëpër qytete të tjera dhe ato pritet të jenë masive dhe të kenë përkrahjen e qytetarëve.

Protestat do të vijojnë edhe ditëve të ardhshme, ndërsa lëvizja "Aman" ka paralajmëruar masivizimin e tyre dhe masa tjera në rast se nuk përfillen kërkesat e tyre. (INA)"Aman" protestoi sërish kundër shtrenjtimeve

Mijëra qytetarë të martën pasdite kanë protestuar sërish kundër shtrenjtimeve në Maqedoni, në kuadër të nismës së protestave të organizuara nga Lëvizja qytetare "Aman".

Protestat janë organizuar në Shkup, Manastir, Kumanovë, Prilep dhe Tetovë, ku qytetarët e komuniteteve të ndryshme etnike bashkërisht kanë shprehur revoltën dhe shqetësimet lidhur me situatën e fundit të shtrenjtimeve të energjisë elektrike, derivative të naftës dhe ngrohjes.

Qytetarët të irituar kanë paralajmëruar se nuk do të paguajnë faturat dhe do të vendosin bllokadë totale, në rast se nuk merren parasysh kërkesat e tyre për uljen e tarifave të energjisë, derivateve të naftës dhe ngrohjes.

Qytetarët kërkojnë urgjentisht kthimin e tarifave të energjisë së lirë, korrigjimin e çmimeve të energjisë dhe ngrohjes të njëjtë sikur në vitin 2008 si dhe uljen e çmimeve të derivateve të naftës, duke i vënë një kufi caktues, në përputhje me standardin jetësor dhe të ardhurat e qytetarëve. "Aman" paralajmëroi se protesta do të mbahen edhe nëpër qytete të tjera dhe ato pritet të jenë masive dhe të kenë përkrahjen e qytetarëve.

Protestat do të vijojnë edhe ditëve të ardhshme, ndërsa lëvizja "Aman" ka paralajmëruar masivizimin e tyre dhe masa tjera në rast se nuk përfillen kërkesat e tyre. (INA)Shtatë të lënduar në aksidentin në Ohër

Shtatë veta janë lënduar, katër prej të cilëve në gjendje të rëndë në aksidentin që ka ndodhur të martën në mbrëmje në hyrje të Ohrit.

Lajmi për aksidentin dhe të lënduarit është konfirmuar nga zëdhënësi i Policisë së Ohrit, Stefan Dimovski. Sipas tij, në këtë aksident të rëndë në hyrje të Ohrit janë përplasur një makinë e tipit "Fiat Siecento" me targa të Prilepit dhe një makinë e tipit "Ford Focus" me targa të Ohrit.

Deri tek aksidenti ka ardhur kur makina Ford ka humbur kontrollin dhe ka dalur në kahjen e kundërt të rrugës në kryqëzoren në dalje të Ohrit. Nga humbja e kontrollit të shoferit dhe pas një shpejtësi jominimale, makina që shkaktoi aksidentin "Ford Focus" është përplasur me Fiatin që ishte në kahjen e rregullt dhe me një makinë të dytë.

Të lënduarit menjëherë janë dërguar në spitalin e Ohrit, tre prej të cilëve ishin në makinën që shkaktoi aksidentin dhe katër të tjerët në makinat që pësuan në këtë aksident. (INA)Fule: Kapitulli i ri në historinë e Kosovës

Fule: Kapitulli i ri në historinë e Kosovës

Komisioneri për Zgjerim dhe Politika Evropiane të Fqinjësisë, Shtefan Fule, ka thënë të ndihet i ngazëllyer derisa ndodhej në një darkë solemne të organizuar të hënën në Prishtinë nga autoritetet kosovare, me rastin e përmbylljes së mbikëqyrjes së pavarësisë. Kjo ngjarje, sipas zyrtarit evropian, shënon "hapjen e një kapitulli të ri në historinë e Kosovës".

Fule – pjesëmarrja e të cilit në këtë darkë është kritikuar nga autoritetet serbe që kanë vlerësuar se me këtë Bashkimi Evropian po e njeh pavarësinë e Kosovës – ka shoqëruar me një fusnotë fjalinë e fjalimit që e ka lexuar në këtë darkë, në të cilën të pranishëm ishin shumë diplomatë ndërkombëtarë. Fusnota kishte këtë përmbajtje: "Ky shënim është pa paragjykim të qëndrimeve mbi statusin dhe është në përputhje me Rezolutën 1244 të KS të OKB-së dhe Opinionin e GJND-së për Deklaratën e Pavarësisë së Kosovës". Megjithëkëtë, Zyra e BE-së në Kosovë që ua ka dërguar medieve fjalimin e shkruar të Fules, ka thënë për të të ketë marrë pjesë "në një ngjarje në Prishtinë për të shënuar fundin e pavarësisë së mbikëqyrur të Kosovës".

Zyrtari i BE-së ka uruar presidenten Atifete Jahjaga dhe kryeministrin Hashim Thaçi për, siç ka thënë, arritjet e Kosovës në këto vitet e fundit. Ai ka rezervuar falënderime të veçanta për Martti Ahtisaarin, pa të cilin ka thënë se Kosova nuk do të ishte ajo që është sot.

"Jam këtu sonte t'u gëzohem arritjeve tuaja dhe t'ju inkurajoj që ta ndërtoni një Kosovë të qëndrueshme, demokratike, të begatë dhe shumetnike. Andaj jam këtu t'jua përçoj një mesazh të mbështetjes së fuqishme nga Bashkimi Evropian", ka thënë Fule. "Ne do t'ju mbështesim edhe më shumë gjatë përballjes suaj me këto sfida të reja".

Ai ka thënë se prania në këtë darkë e shpreh qartë përkushtimin e BE-së. Ka thënë se tash e tutje do të ketë më shumë e jo më pak BE në Kosovë. Po kështu ka ritheksuar se vendi që përfaqëson është i përkushtuar që ta ndihmojë Kosovën në përpjekjet e saj dhe ka shprehur përcaktimin që ta luajë një rol edhe më të rëndësishëm se gjer më tani.

Ka përvijuar edhe një vizion për Kosovën, por ka përmendur edhe sfidat. Theks i ka kushtuar veriut të banuar me serbë, që nuk njohin autoritetin kushtetues të Kosovës.

"E dimë se ka ende sfida në këtë drejtim në veriun e Kosovës. Bashkimi Evropian është i gatshëm t'i mbështesë të gjitha palët në trajtimin e këtyre shqetësimeve dhe për ta gjetur rrugën e zgjidhjes përmes dialogut", ka thënë ai. "Bashkimi Evropian u ndërtua falë vendosmërisë së sendërtimit të lidhjeve mes popujve në mënyrë që konfliktet të jenë të paimagjinueshme".

Fule ka shprehur bindjen se së shpejti do të mund të ecet tutje me propozimin që Kosova të jetë pjesë e programeve të Bashkimit Evropian. Po kështu ka paralajmëruar se së shpejti do të publikohet Studimi i Fizibilitetit për Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit. Këtë e ka quajtur një hap të madh përpara për Kosovën drejt rrugës për në Bashkimin Evropian.

"Hapi i përparimit të Kosovës drejt integrimit evropian nuk varet prej Bashkimit Evropian, as prej Komisionit Evropian e as prej shteteve anëtare. Ai varet krejtësisht prej punës suaj në reforma, aq sa edhe prej aftësisë së të gjitha partive politike që të ndërtojnë një konsensus të fuqishëm rreth idesë evropiane", ka thënë Fule. “Një konsensus i tillë po mungon sot".

Ai ka ftuar udhëheqësit e të gjitha bashkësive që t'i përkrahin reformat që i ka konsideruar si të vështira, por të nevojshme. Ka thënë të jenë bërë hapat më të rëndësishëm në rrugëtimin plot sfida. Ka bërë thirrje për të vazhduar me një vizion, kurajë dhe angazhim konstruktiv.

"Jam i bindur se mund ta bëni këtë për Kosovën. Jemi krah me ju dhe do t'ju mbështesim në çdo hap tuajin përpara", ka thënë Fule. "Sot e keni përmbyllur një kapitull të rëndësishëm, ndërsa po e hapni një tjetër që është edhe më i rëndësishëm. Pres t'ju bashkohem në një darkë të ngjashme në të ardhmen për ta shënuar anëtarësimin e Kosovës në Bashkimin Evropian, pasi ky është fati i cili na pret në fund të rrugëtimit tonë të përbashkët në vitet në vijim"./Koha/Fule: Kapitulli i ri në historinë e Kosovës

Fule: Kapitulli i ri në historinë e Kosovës

Komisioneri për Zgjerim dhe Politika Evropiane të Fqinjësisë, Shtefan Fule, ka thënë të ndihet i ngazëllyer derisa ndodhej në një darkë solemne të organizuar të hënën në Prishtinë nga autoritetet kosovare, me rastin e përmbylljes së mbikëqyrjes së pavarësisë. Kjo ngjarje, sipas zyrtarit evropian, shënon "hapjen e një kapitulli të ri në historinë e Kosovës".

Fule – pjesëmarrja e të cilit në këtë darkë është kritikuar nga autoritetet serbe që kanë vlerësuar se me këtë Bashkimi Evropian po e njeh pavarësinë e Kosovës – ka shoqëruar me një fusnotë fjalinë e fjalimit që e ka lexuar në këtë darkë, në të cilën të pranishëm ishin shumë diplomatë ndërkombëtarë. Fusnota kishte këtë përmbajtje: "Ky shënim është pa paragjykim të qëndrimeve mbi statusin dhe është në përputhje me Rezolutën 1244 të KS të OKB-së dhe Opinionin e GJND-së për Deklaratën e Pavarësisë së Kosovës". Megjithëkëtë, Zyra e BE-së në Kosovë që ua ka dërguar medieve fjalimin e shkruar të Fules, ka thënë për të të ketë marrë pjesë "në një ngjarje në Prishtinë për të shënuar fundin e pavarësisë së mbikëqyrur të Kosovës".

Zyrtari i BE-së ka uruar presidenten Atifete Jahjaga dhe kryeministrin Hashim Thaçi për, siç ka thënë, arritjet e Kosovës në këto vitet e fundit. Ai ka rezervuar falënderime të veçanta për Martti Ahtisaarin, pa të cilin ka thënë se Kosova nuk do të ishte ajo që është sot.

"Jam këtu sonte t'u gëzohem arritjeve tuaja dhe t'ju inkurajoj që ta ndërtoni një Kosovë të qëndrueshme, demokratike, të begatë dhe shumetnike. Andaj jam këtu t'jua përçoj një mesazh të mbështetjes së fuqishme nga Bashkimi Evropian", ka thënë Fule. "Ne do t'ju mbështesim edhe më shumë gjatë përballjes suaj me këto sfida të reja".

Ai ka thënë se prania në këtë darkë e shpreh qartë përkushtimin e BE-së. Ka thënë se tash e tutje do të ketë më shumë e jo më pak BE në Kosovë. Po kështu ka ritheksuar se vendi që përfaqëson është i përkushtuar që ta ndihmojë Kosovën në përpjekjet e saj dhe ka shprehur përcaktimin që ta luajë një rol edhe më të rëndësishëm se gjer më tani.

Ka përvijuar edhe një vizion për Kosovën, por ka përmendur edhe sfidat. Theks i ka kushtuar veriut të banuar me serbë, që nuk njohin autoritetin kushtetues të Kosovës.

"E dimë se ka ende sfida në këtë drejtim në veriun e Kosovës. Bashkimi Evropian është i gatshëm t'i mbështesë të gjitha palët në trajtimin e këtyre shqetësimeve dhe për ta gjetur rrugën e zgjidhjes përmes dialogut", ka thënë ai. "Bashkimi Evropian u ndërtua falë vendosmërisë së sendërtimit të lidhjeve mes popujve në mënyrë që konfliktet të jenë të paimagjinueshme".

Fule ka shprehur bindjen se së shpejti do të mund të ecet tutje me propozimin që Kosova të jetë pjesë e programeve të Bashkimit Evropian. Po kështu ka paralajmëruar se së shpejti do të publikohet Studimi i Fizibilitetit për Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit. Këtë e ka quajtur një hap të madh përpara për Kosovën drejt rrugës për në Bashkimin Evropian.

"Hapi i përparimit të Kosovës drejt integrimit evropian nuk varet prej Bashkimit Evropian, as prej Komisionit Evropian e as prej shteteve anëtare. Ai varet krejtësisht prej punës suaj në reforma, aq sa edhe prej aftësisë së të gjitha partive politike që të ndërtojnë një konsensus të fuqishëm rreth idesë evropiane", ka thënë Fule. “Një konsensus i tillë po mungon sot".

Ai ka ftuar udhëheqësit e të gjitha bashkësive që t'i përkrahin reformat që i ka konsideruar si të vështira, por të nevojshme. Ka thënë të jenë bërë hapat më të rëndësishëm në rrugëtimin plot sfida. Ka bërë thirrje për të vazhduar me një vizion, kurajë dhe angazhim konstruktiv.

"Jam i bindur se mund ta bëni këtë për Kosovën. Jemi krah me ju dhe do t'ju mbështesim në çdo hap tuajin përpara", ka thënë Fule. "Sot e keni përmbyllur një kapitull të rëndësishëm, ndërsa po e hapni një tjetër që është edhe më i rëndësishëm. Pres t'ju bashkohem në një darkë të ngjashme në të ardhmen për ta shënuar anëtarësimin e Kosovës në Bashkimin Evropian, pasi ky është fati i cili na pret në fund të rrugëtimit tonë të përbashkët në vitet në vijim"./Koha/Shtatë të lënduar në aksidentin në Ohër

Shtatë veta janë lënduar, katër prej të cilëve në gjendje të rëndë në aksidentin që ka ndodhur të martën në mbrëmje në hyrje të Ohrit.

Lajmi për aksidentin dhe të lënduarit është konfirmuar nga zëdhënësi i Policisë së Ohrit, Stefan Dimovski. Sipas tij, në këtë aksident të rëndë në hyrje të Ohrit janë përplasur një makinë e tipit "Fiat Siecento" me targa të Prilepit dhe një makinë e tipit "Ford Focus" me targa të Ohrit.

Deri tek aksidenti ka ardhur kur makina Ford ka humbur kontrollin dhe ka dalur në kahjen e kundërt të rrugës në kryqëzoren në dalje të Ohrit. Nga humbja e kontrollit të shoferit dhe pas një shpejtësi jominimale, makina që shkaktoi aksidentin "Ford Focus" është përplasur me Fiatin që ishte në kahjen e rregullt dhe me një makinë të dytë.

Të lënduarit menjëherë janë dërguar në spitalin e Ohrit, tre prej të cilëve ishin në makinën që shkaktoi aksidentin dhe katër të tjerët në makinat që pësuan në këtë aksident. (INA)Xhemajli zëvendëson Azem Sylën e dorëhequr

Xhemajli zëvendëson Azem Sylën e dorëhequr

Veteranët e UÇK-së pritet t'i verifikojë kryetari i tyre. Sipas të gjitha gjasave, Muharrem Xhemajli do ta zëvendësojë Azem Sylën në postin e kryetarit të Komisionit shtetëror për verifikimin e veteranëve, invalidëve dhe dëshmorëve të UÇK-së. Zyrtarizimi i Xhemajlit në këtë post pritet të bëhet gjatë kësaj jave, kur Komisioni do të mblidhet për herë të parë pas dorëheqjes së Azem Sylës.

Azem Syla nuk e ka lënë vendin bosh në krye të Komisionit për verifikimin e pjesëtarëve të UÇK-së. Atë së shpejti pritet ta zëvendësojë dikush tjetër. Në vend të Sylës, i cili dha dorëheqje nga ky post, pritet që të emërohet Muharrem Xhemajli. Kryetari i veteranëve, sipas të gjitha gjasave, do të jetë në krye të Komisionit, i cili e ka për obligim që të verifikojë se kush ka qenë në UÇK, e kush jo.

Komisioni, i cili përbëhet nga 15 anëtarë, janë pajtuar që kryetar të jetë Xhemajli, ndonëse ky emërim ende nuk është bërë zyrtar. E kjo do të bëhet më së largu deri në fund të javës. Këtë e konfirmon Sami Lushtaku, i cili në Komision përfaqëson Zonën e Drenicës.

Lushtaku tha të hënën se të gjithë anëtarët janë pajtuar që kryetar të emërohet Muharrem Xhemajli.

"Ne jemi pajtuar që në krye të Komisionit të jetë kryetari i veteranëve. Kjo do të bëhet zyrtare në takimin që do ta bëjmë së shpejti", tha Lushtaku.

Edhe Xhavit Jashari që është anëtar i Komisionit, ka deklaruar se kryetari do të zgjidhet qysh në takimin e parë. Ai tha se anëtarët e Komisionit e zgjedhin kryetarin pa përmendur ndonjë emër. "Por më së drejti do të ishte që të zgjidhet dikush brenda grupit", tha Jashari, shkruan "Express".

Kryetari i veteranëve të luftës, i cili e pati kritikuar shefin e tij të dikurshëm, Azem Sylën, se ka manipuluar me shifrat e veteranëve, nuk është në dijeni se ai do të propozohet për kryetar. Xhemajli tha se nuk është i informuar për këtë, vetëm sqaroi se më së largu deri të enjten, anëtarët e Komisionit do të mblidhen pas dorëheqjes së Sylës./Koha/Clinton: Gjithmonë në anën tuaj

Clinton: Gjithmonë në anën tuaj

Ish presidenti amerikan, Bill Clinton, e ka cilësuar fundin e mbikëqyrjes së pavarësisë si ngjarje historike.

Nëpërmjet një video-linku, të transmetuar gjatë një konference të zhvilluar një ditë pas përfundimit të mbikëqyrjes ndërkombëtare, ish presidenti amerikan tha se ka shumë shpresa se "ditë të ndritshme për Kosovën janë përpara".

"Fundi i mbikëqyrjes së pavarësisë është hap thelbësor dhe një mundësi e jashtëzakonshme për të definuar rolin tuaj në rajon, në Evropë dhe në botë. Ndërkohë që përballeni me sfidat dhe mundësitë nga jashtë, përfshirë Bashkimin Evropian, Kombet e Bashkuara dhe Serbinë, kurse nga brenda me sfidat e ndërtimit të një vendi me më shumë mundësi dhe përfitime të përbashkëta për të gjithë, shpresoj ta dini se keni shumë miq, të cilët urojnë të keni sukses", ka thënë presidenti Clinton.

Duke shprehur mirënjohjen që, siç tha, pati mundësinë që si president i Shteteve të Bashkuara " të luajë një rol të vogël në përfundimin e konfliktit dhe në bërjen e asaj çfarë jeni bërë sot", adresimin e tij presidenti Clinton e përfundoi duke thënë: "Do të jem gjithmonë në anën tuaj". /rel/Xhemajli zëvendëson Azem Sylën e dorëhequr

Xhemajli zëvendëson Azem Sylën e dorëhequr

Veteranët e UÇK-së pritet t'i verifikojë kryetari i tyre. Sipas të gjitha gjasave, Muharrem Xhemajli do ta zëvendësojë Azem Sylën në postin e kryetarit të Komisionit shtetëror për verifikimin e veteranëve, invalidëve dhe dëshmorëve të UÇK-së. Zyrtarizimi i Xhemajlit në këtë post pritet të bëhet gjatë kësaj jave, kur Komisioni do të mblidhet për herë të parë pas dorëheqjes së Azem Sylës.

Azem Syla nuk e ka lënë vendin bosh në krye të Komisionit për verifikimin e pjesëtarëve të UÇK-së. Atë së shpejti pritet ta zëvendësojë dikush tjetër. Në vend të Sylës, i cili dha dorëheqje nga ky post, pritet që të emërohet Muharrem Xhemajli. Kryetari i veteranëve, sipas të gjitha gjasave, do të jetë në krye të Komisionit, i cili e ka për obligim që të verifikojë se kush ka qenë në UÇK, e kush jo.

Komisioni, i cili përbëhet nga 15 anëtarë, janë pajtuar që kryetar të jetë Xhemajli, ndonëse ky emërim ende nuk është bërë zyrtar. E kjo do të bëhet më së largu deri në fund të javës. Këtë e konfirmon Sami Lushtaku, i cili në Komision përfaqëson Zonën e Drenicës.

Lushtaku tha të hënën se të gjithë anëtarët janë pajtuar që kryetar të emërohet Muharrem Xhemajli.

"Ne jemi pajtuar që në krye të Komisionit të jetë kryetari i veteranëve. Kjo do të bëhet zyrtare në takimin që do ta bëjmë së shpejti", tha Lushtaku.

Edhe Xhavit Jashari që është anëtar i Komisionit, ka deklaruar se kryetari do të zgjidhet qysh në takimin e parë. Ai tha se anëtarët e Komisionit e zgjedhin kryetarin pa përmendur ndonjë emër. "Por më së drejti do të ishte që të zgjidhet dikush brenda grupit", tha Jashari, shkruan "Express".

Kryetari i veteranëve të luftës, i cili e pati kritikuar shefin e tij të dikurshëm, Azem Sylën, se ka manipuluar me shifrat e veteranëve, nuk është në dijeni se ai do të propozohet për kryetar. Xhemajli tha se nuk është i informuar për këtë, vetëm sqaroi se më së largu deri të enjten, anëtarët e Komisionit do të mblidhen pas dorëheqjes së Sylës./Koha/Clinton: Gjithmonë në anën tuaj

Clinton: Gjithmonë në anën tuaj

Ish presidenti amerikan, Bill Clinton, e ka cilësuar fundin e mbikëqyrjes së pavarësisë si ngjarje historike.

Nëpërmjet një video-linku, të transmetuar gjatë një konference të zhvilluar një ditë pas përfundimit të mbikëqyrjes ndërkombëtare, ish presidenti amerikan tha se ka shumë shpresa se "ditë të ndritshme për Kosovën janë përpara".

"Fundi i mbikëqyrjes së pavarësisë është hap thelbësor dhe një mundësi e jashtëzakonshme për të definuar rolin tuaj në rajon, në Evropë dhe në botë. Ndërkohë që përballeni me sfidat dhe mundësitë nga jashtë, përfshirë Bashkimin Evropian, Kombet e Bashkuara dhe Serbinë, kurse nga brenda me sfidat e ndërtimit të një vendi me më shumë mundësi dhe përfitime të përbashkëta për të gjithë, shpresoj ta dini se keni shumë miq, të cilët urojnë të keni sukses", ka thënë presidenti Clinton.

Duke shprehur mirënjohjen që, siç tha, pati mundësinë që si president i Shteteve të Bashkuara " të luajë një rol të vogël në përfundimin e konfliktit dhe në bërjen e asaj çfarë jeni bërë sot", adresimin e tij presidenti Clinton e përfundoi duke thënë: "Do të jem gjithmonë në anën tuaj". /rel/Monday, September 10, 2012

Mori fund mbikëqyrja e pavarësisë së Kosovës

Mori fund mbikëqyrja e pavarësisë së Kosovës

Grupi Drejtues Ndërkombëtar shpalli përfundimin e mbikëqyrjes së pavarësisë së Kosovës.

“Pas vlerësimit të tij më datë 2 korrik 2012 se Propozimi Gjithëpërfshirës për Zgjidhjen e Statusit të Kosovës (PGJS) është zbatuar në mënyrë substanciale dhe duke vënë re se në përputhshmëri me zotimet e tyre, institucionet e Kosovës tani i kanë miratuar pakot e ndryshimeve të Kushtetutës dhe të legjislacionit primar duke i përfshirë në mënyrë të kënaqshme elementet e mbetura të PGJS-së brenda kornizës kushtetuese dhe juridike të Kosovës, Grupi Drejtues Ndërkombëtar shpall sot përfundimin e mbikëqyrjes së pavarësisë së Kosovës dhe përfundimin e mandatit të Përfaqësuesit Civil Ndërkombëtar”, thuhet në deklaretn e grupit.

“Pas përfundimit të detyrave të nevojshme administrative të brendshme, Zyra Civile Ndërkombëtare do të mbyllet në fund të vitit 2012. Me efekt të menjëhershëm, PGJS-ja nuk ekziston më si fuqia juridike e veçantë dhe më e lartë, dhe Kushtetuta e Republikës së Kosovës tani përbën bazën e vetme të kornizës juridike të vendit”, thuhet në deklaratë.

Pas përfundimit të mbledhjes së GDN-së. Para qeverisë pjesëmarrësit bënë një foto protokollare, ndërsa opinionit me një konferencë shtypi iu drejtuan shefi i ICO – Pieter Feith dhe kryeministri i vendit Hashim Thaçi e cila po vazhdon.  /Koha/Janullatos duhet të largohet nga Kisha Ortodokse Shqiptare

At Nikollë Marku, që është në krye të Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare në Elbasan, thotë se nuk e njeh kryepeshkopin Anastasi Janullatos, për arsye se ai nuk është shqiptar.

"Janullatosi nuk mund të qëndrojë në krye të Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare, sepse sipas Kushtetutës së KOASH, në krye të sajë mund të jetë vetëm person që i takon gjakut shqiptar, pra duhet me qenë me kombësi shqiptare", deklaroi Marku për agjencinë e lajmeve INA.

Në rastin konkret, meqenëse Janullatosi është grek, At Nikollë Marku, dhe Kisha e tij, me plot të drejtë nuk e njohin juridiksionin e tij. Rebelimi i At Nikollë Markut është në favor të Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare dhe shqiptarëve në përgjithësi.

At Nikollë Marku, ishte mbrëmë mysafir në Strugë, i ftuar në aktivitetin e zhvilluar me rastin e 100 vjetorit të Pavarësisë, në organizim të komunës së Strugës, ku me kënaqësi ndoqi edhe monodramën "Unë jam Adem Jashari".

Anastas Janullatos lindi më 4 nëntor të vitit 1929 në Pire, Greqi. Nga 1992 fronëzohet si Kryepeshkopi i Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë, mes kundërshtimit të ortodoksëve shqiptare siç shihet dokumentohet dhe në filmimet e bëra gjatë shpalljes së zgjedhjes së tij.

Kundërshtimet erdhën pasi Anastas Janullatos nuk ishte shqiptar dhe kjo do të bënte që kisha shqiptare ortodokse të humbte mëvetësinë (autoqefalinë).

Në vjeshtën e vitit 1994, u tentua me projektkushtetutën e re, largimi përfundimtar i Kryepeshkopit, por së fundi ajo u hodh poshtë në referendumin e 6 nëntorit 1994.

Figura e tij shihet me dyshim nga shumë ortodoksë shqiptarë, të cilët njohin At Nikollë Markun që është kreu i Kishës Ortodokse Autoqefale Kombëtare të Shqipërisë, si drejtuesin legjitim të ortodoksisë shqiptare. (Mehmet Latifi/ INA)Bashkohen lojtarët shqiptarë në Lucern të Zvicrës

"Cana dhe Edgar Cani së bashku me Xhakën dhe Shaqirin"

Të jesh kapiten nuk është punë e lehtë dhe duhet përkushtim maksimal për të qenë shembull për pjesën tjetër të ekipit.

Këtë më së miri e tregon edhe gjesti vëllazëror që sot Loriku e realizoi në bashkëpunim me Edgar Canin duke u takuar me Xhakën dhe Shaqirin në një nga lokalet e Lucern-it.

Ai këtë e ka bërë të ditur në profilin e tij në Facebook duke na përcjell edhe përshëndetjet që vinë nga këta lojtarë.

"Sapo dola nga lokali ku isha së bashku me Edgar Canin ,Xherdanin dhe Granitin dhe shfrytëzoj rastin të u'a përcjell përshëndetjet e të tyre në adresë tuajën", ka shkruar Cana.

Ai gjithashtu tregon edhe një pjesë të bisedës dhe na siguron se ata do jenë më tolerantë ndaj kombëtares shqiptare.

Xherdani më tha :Je një lojtar shumë i fortë në fushën e lojës dhe kujdes me ndërhyrjet sepse do na thyesh këmbët nesër” hahah . Gjithsesi ata do të jenë më tolerantë kundrejt neve për këtë të jeni të sigurte .!, përfundon Cana në profilin e tij.

Ndërsa një porosi  tjetër vjen nga Xherdani nëpërmjet rrjetit social Twiter ku ai thotë:

"Nesër më pret  një ndeshje shumë historike për mua. Por edhe nëse fitojmë ka me ja kushtuar kombëtares sime shqiptare".

Kjo është një shenjë pozitive që tregon se sa zemërgjerë janë shqiptarët dhe padyshim mbas këtij dueli zemra për atdhe do ju rrahë më tepër këtyre djelmoshave që fati i ka drejtuar në një rrugë në të cilën e kanë vështirë që të ndihmojnë kombëtaren shqiptarë edhe pse ndjenjat e tyre gjithmonë do i takojnë shqiponjës dy krenare.

Besnik BeqiriINA

 

 Majko: pesë shqiptarët e Zvicrës nuk janë tradhtarë

Ish-kryeministri i Shqipërisë dhe deputeti i Partisë Socialiste, Pandeli Majko, një ditë para takimit mes kombëtares së Shqipërisë dhe Zvicrës, për pesë lojtarët shqiptarë që luajnë për Zvicrën, ka thënë se ata na nderojnë duke luajtur me Zvicrën.

"Ky është një shkrim i ndjerë dhe njerëzor për pesë futbollistët shqiptarë që luajnë me skuadrën e Zvicrës…Ata janë Valon Behrami, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Admir Mehmedi dhe Blerim Xhemajli. Janë sportistë dhe shqiptarë të mirë që padyshim vuajnë sipas mënyrës së tyre përballjen me përfaqësuesen kombëtare të Shqipërisë. Kam dëgjuar fyerje karshi tyre. Dhe ky është turp! Ata nuk janë "tradhtarë"! Ata thjesht na nderojnë duke luajtur me Zvicrën. Është vetëm futboll, një ndeshje dhe pesë djem shqiptarë të mrekullueshëm që kanë krijuar një histori dashurie për kombin e vet në mediat zvicerane", thotë Majko në profilin e tij në Facebook. (INA)Riker: Po nis një kapitull i ri

Riker: Po nis një kapitull i ri

Zëvendës ndihmës sekretari amerikan i shtetit, Filip Riker, tha se me përmbylljen e mbikëqyrjes ndërkombëtare të pavarësisë, nuk i jepet fund interesimit të bashkësisë ndërkombëtare për vendin, por përkundrazi, me të shtohet përqëndrimi ndaj Kosovës.

Ai tha se po nis një kapitull i ri me mundësi të rëndësishme, ndërsa e përmendi në këtë kuadër vazhdimin e dialogut ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, me qëllim normalizimin e raporteve ndërmjet dy shteteve.

Riker tha se e ardhmja e Kosovës dhe e Serbisë është në Bashkimin Evropian, por theksoi se dialogu ndërmjet të dyja vendeve është esencial.

Komentet e tij RikeriI bëri në një takimi që zhvilloi në Prishtinë me kryeministrin e
Kosovës, Hashim Thaçi.

Në një takim të përbashkët me gazetarët, Thaçi foli për sfidat e ardhshme të shtetit të Kosovës, duke i quajtur ato jo të lehta, ndonëse u zotua për angazhimin institucional në përballjen me këto sfida.

Pa mbikëqyrje

Ndryshe, Grupi Drejtues Ndërkombëtar mban sot takimin në të cilin pritet t'i japë fund mbikëqyrjes së pavarësisë së Kosovës.

Ky grup, përbëhet nga 23 shtete evropiane, Shtetet e Bashkuara dhe Turqia. Të gjitha vendet anëtare të GND-së e kanë njohur pavarësinë e Kosovës.

Vendimi do të pasojë një konferencë për gazetarë të kryeminstrit të Kosovës dhe të Përfaqësuesit Civil Ndërkombëtar, Piter Faith, i cili, me ditën e sotme mbaron misionin në këtë post, si dhe në krye të Zyrës Civile Ndërkrmbëtare (ICO), e cila gjithashtu do të shuhet.

Por, megjithëse i hiqet mbikëqyrja ndërkombëtare, në Kosovë do të vazhdojë prania ushtarake e misionit paqeruajtës të NATO-s (KFOR-it) si dhe misioni i EULEX-it, mandati i të cilit është shtyrë në javën e kaluar me një vendim të Kuvendit të Kosovës, në seancën, në të cilën janë miratuar ndryshimet kushtetuese, që mundësojnë heqjen e mbikëqyrjes së pavarësisë.

Kuvendi i Kosovës, mban ndërkohë, një seancë solmene për shpalljen e përfundimit të mbikëyrjes së pavarësisë, ndërkohë, që ndër personaliteet e larta që do ta vizitojnë vendin, do të jetë ish presidenti finlandez, Marti Ahtisari.

Si i dërguar i OKB-së për statusin, Ahtisari hartoi Propozimin Gjithëpërfshirës për Zgjidhjen e Statusit të Kosovës, në vitin 2007.

Në bazë të këtij plani u shpall pavarësia më 17 shkurt të 2008-ës, ndërkaq, Grupi Drejtues Ndërkombëtar deri sot ka mbikëqyrur zbatimin e tij.

Zyrtarët e lartë vendës dhe ndërkombëtarë kanë vlerësuar se 10 shtatori, kur i jepet fund mbikëqyrjes, është një ditë jashtëzakonisht e rëndësishme për Kosovën.

Megjithatë, analistët pohojnë se sfida të mëdha mbeten përpara- ato politike që përfshojnë raportet me Serbinë, e cila nuk e njeh ende Kosovën, si dhe kontrollon pjesën veriore të banuar me shumicë serbe, si dhe ekonomike- per shkak të shkallës së lartë të varfërisë dhe papunësisë në vend./botasot/Obama: Heqja e mbikëqyrjes, arritje historike

Obama: Heqja e mbikëqyrjes, arritje historike

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Barack Obama, ka përshëndetur përmbylljen e mbikëqyrjes së pavarësisë së Kosovës, duke e cilësuar si arritje historike, ndërkohë që vendi merr përsipër kontrollin e plotë të sovranitetit të tij.

"Me optimizmin, energjinë dhe vendosmërinë karakteristike të popullit të saj, Kosova ka arritur përparim thelbësor në fuqizimin e pavarësisë dhe në ndërtimin e institucioneve të një shteti modern, shumëkombësh, përfshirës dhe demokratik", ka thënë presidenti Obama në një komunikatë të lëshuar për shtyp. /rel/Sunday, September 9, 2012

Skandal në ueb faqen zyrtare të Federatës së Maqedonisë

Asnjë informatë zyrtare për ndeshjet e Kupës së Maqedonisë në futboll

Si duket edhe përkundër ndryshimeve që u bënë në shtëpinë më të madhe të futbollit në vend, përsëri jo profesionalizmi del në shesh.

Sot me fillim ne ora 15:30 ne terrenet futbollistike të Maqedonisë do të zhvillohen ndeshjet e para të 18-së finales së Kupës ,eveniment që është e dyta për nga rëndësia pas Kampionatit.

Edhe pse zyrtarisht këto ndeshje dhe informatat në lidhje me emrat e gjyqtarëve dhe delegatëve që duhet të drejtojnë këto takime duhet të jepen në faqen zyrtare të Federatës së Futbollit të Maqedonisë FFM-së (FFM.COM.MK), kjo e fundit si duket është në gjumë.

Gjatë hapjes së linkut ku duhet të jenë këto informata aty hasim ende rezultatet nga 116 e finales që janë zhvilluar kohë më parë ,gjë që tregon një shkallë të lartë të jo profesionalizmit duke anashkaluar edhe rejtingun e futbollit në vend.

Gjithashtu mungojnë edhe informacionet  dhe një raport lidhur me ndeshjen që u zhvillua në mes Kroacisë dhe Maqedonisë e vlefshme për kualifikimet në kampionatin botëror në Brazil.

Lirisht mund të themi se kjo ueb faqe zyrtare vetëm figuron si e tillë ndërsa në praktikë është e barabartë me zero. Ngelet që në vazhdim personat zyrtarë të marrin masa për përmirësimin e këtij fenomeni amatoresk dhe në të ardhmen informatat zyrtare nga ana e FFM-së të plasohen në kohën e duhur.

Besnik Beqiri/INARDK: Zëvendësimi i flamujve në Çair, shou mediatik i BDI-së


Rilindja Demokratike Kombëtare (RDK), përmes një deklarate me shkrim thotë se, zëvendësimi i flamujve në Komunën e Çairit është një shou mediatik i BDI-së.

Sipas këtij subjekti politik, në vend të ligjeve për t'i mbrojtur të drejtat e tyre, shqiptarëve në Maqedoni po ju dhurohet zhurmë për ngjarje prej të cilave ata nuk fitojnë asgjë

"Sot kur përditshmëria jonë po dëshmon në vazhdimësi për diskriminimin e shqiptarëve në Maqedoni dhe përfaqësuesit e shqiptarëve në pushtet po përballen me dështimin e tyre të gjithanshëm, RDK edhe një herë tërheq vëmendjen për nevojën e mbrojtjes ligjore dhe institucionale të shqiptarëve dhe jo ndërmarrjen e veprimeve shterpë që nuk prodhojnë asnjë përfitim për shqiptarët, por keqpërdoren për të bërë zhurmë mashtruese nga ata që qëllim kryesor kanë përfitimin personal", theksohet në deklaratë.

RDK shpreh qëndrimin e vet se është marrëzi dhe joseriozitet që vet ta propozosh dhe bashkë me VMRO-në ta miratosh ligjin për përmasa më të vogla të flamurit shqiptar në Maqedoni dhe pastaj të marrësh shkallët rrugëve të Çairit për t'i zëvendësuar flamujt e zvogëluar.

RDK konsideron se është absurde që në periudhën 2002-2006 vet ta miratosh ligjin ku përcaktohet procedura e ndryshimit të emrave të shkollave e pastaj – kur ky ligj që e ke miratuar vet të bëhet pengesë për ndryshimin e emrave – të organizosh spektakle për ndryshimin e tabelave të shkollave, ndërkohë që diplomat e nxënësve do të vazhdojnë të jenë me emra joshqiptarë.

RDK është e habitur me papërgjegjësinë e deklaratave të përfaqësuesve të shqiptarëve në Qeveri, të cilët për dhjetë vite i kanë mashtruar shqiptarët duke ju thënë se me kushtetutën aktuale ata janë bërë të barabartë me maqedonasit, ndërsa tani thonë se do të kërkojnë ndryshimin e kushtetutës aktuale.

"Për fat të keq koha po dëshmon shqetësimet e shprehura në vazhdimësi nga RDK se përfaqësuesit shqiptarë në pushtet janë të paaftë dhe të papërgjegjshëm në veprimet e tyre dhe janë përdorur nga pala maqedonase vetëm si dekor për legjitimimin e ligjeve dhe politikave antishqiptare. Për fat të keq partia shqiptare në pushtet, në vend të ligjeve, ju ka dhuruar dhe po ju dhuron shqiptarëve shou mediatik, fjalë boshe dhe ngjarje prej të cilëve shqiptarët nuk po fitojnë asgjë", thuhet në fund të deklaratës. (INA)Deputetët duan “i-Pad 3” të “Mollës”

Deputetët duan "i-Pad 3" të "Mollës"

Kuvendi i Kosovës synon t'i "gjejë" punë njërës nga kompanitë që njihet si ndër më të fuqishmet në botën e teknologjisë dhe që ka përfaqësinë edhe në Kosovë. Nëpërmjet tenderit publik, organi më i lartë ligjvënës i vendit kërkon tabletë "Apple i-Pad 3 – 16 GB", pajisje këto që i shet vetëm një kompani private brenda kufijve të vendit. Zyrtarisht, kompania "Molla" e ka të drejtën ekskluzive dhe të garantuar të shitjes dhe importimit për të gjitha produktet e "Apple-s" për Kosovë.

Zyra e prokurimit në Kuvendin e Kosovës synon që t'i pajisë me "tabletë" të gjithë deputetët. Nuk ka kaluar shumë kohë kur i njëjti institucion pati shpenzuar mijëra euro kur pati pajisur deputetët me lap-topë të serisë së fundit, porse "tableti" konsiderohet një lloj më i avancuar i kompjuterit e që punon në bazë të "prekjeve" në ekran apo "touch-screen". Për 120 deputetët e Kuvendit parashihet të shpenzohen dhjetëra e mijëra euro vetëm për pajisje me "tabletë" të serisë së fundit të prodhuar nga "Apple"./Koha/Në veri është krijuar situatë e padurueshme

Në veri është krijuar situatë e padurueshme

Ministri i Punëve të Brendshme, Bajram Rexhepi, një ditë pas sulmit me armë zjarri ndaj Policisë së Kosovës (PK) dhe të EULEX-it në veri, ka deklaruar se kjo pjesë e Kosovës edhe më tutje ka probleme dhe sfida të shumta dhe se aty është krijuar një situatë e padurueshme. Si zgjidhje për këtë situatë ai ka konsideruar se do të ishte një dialog i brendshëm me përfaqësues të komuniteteve.Sipas Rexhepit, Qeveria e Kosovës, si dhe ndërkombëtarët kanë qenë të vetëdijshëm para se të vendoset për fundin e mbikëqyrjes së pavarësisë se Pakoja e Ahtisasrit nuk mund të implementohet komplet në veri të vendit.

"Pakoja e Ahtissarit komplet nuk mund të implementohej në veri për shkak se janë rrethana objektive që përveç institucioneve tona kanë përgjegjësi edhe ndërkombëtarët. Për pjesët e tjera ku është nën përgjegjësitë tona është përmbushur dhe ka ardhur më në fund edhe përfundimi i mbikëqyrjes së pavarësisë", ka thënë Rexhepi.

Në pjesën veriore vazhdojnë problemet, mirëpo ministri Rexhepi, "beson" se në ditët apo javët e ardhshme do të ketë lëvizje pozitive.

"Kjo situatë është e padurueshme dhe paqëndrueshme", ka thënë ai./Koha/Në veri është krijuar situatë e padurueshme

Në veri është krijuar situatë e padurueshme

Ministri i Punëve të Brendshme, Bajram Rexhepi, një ditë pas sulmit me armë zjarri ndaj Policisë së Kosovës (PK) dhe të EULEX-it në veri, ka deklaruar se kjo pjesë e Kosovës edhe më tutje ka probleme dhe sfida të shumta dhe se aty është krijuar një situatë e padurueshme. Si zgjidhje për këtë situatë ai ka konsideruar se do të ishte një dialog i brendshëm me përfaqësues të komuniteteve.Sipas Rexhepit, Qeveria e Kosovës, si dhe ndërkombëtarët kanë qenë të vetëdijshëm para se të vendoset për fundin e mbikëqyrjes së pavarësisë se Pakoja e Ahtisasrit nuk mund të implementohet komplet në veri të vendit.

"Pakoja e Ahtissarit komplet nuk mund të implementohej në veri për shkak se janë rrethana objektive që përveç institucioneve tona kanë përgjegjësi edhe ndërkombëtarët. Për pjesët e tjera ku është nën përgjegjësitë tona është përmbushur dhe ka ardhur më në fund edhe përfundimi i mbikëqyrjes së pavarësisë", ka thënë Rexhepi.

Në pjesën veriore vazhdojnë problemet, mirëpo ministri Rexhepi, "beson" se në ditët apo javët e ardhshme do të ketë lëvizje pozitive.

"Kjo situatë është e padurueshme dhe paqëndrueshme", ka thënë ai./Koha/Deputetët duan “i-Pad 3” të “Mollës”

Deputetët duan "i-Pad 3" të "Mollës"

Kuvendi i Kosovës synon t'i "gjejë" punë njërës nga kompanitë që njihet si ndër më të fuqishmet në botën e teknologjisë dhe që ka përfaqësinë edhe në Kosovë. Nëpërmjet tenderit publik, organi më i lartë ligjvënës i vendit kërkon tabletë "Apple i-Pad 3 – 16 GB", pajisje këto që i shet vetëm një kompani private brenda kufijve të vendit. Zyrtarisht, kompania "Molla" e ka të drejtën ekskluzive dhe të garantuar të shitjes dhe importimit për të gjitha produktet e "Apple-s" për Kosovë.

Zyra e prokurimit në Kuvendin e Kosovës synon që t'i pajisë me "tabletë" të gjithë deputetët. Nuk ka kaluar shumë kohë kur i njëjti institucion pati shpenzuar mijëra euro kur pati pajisur deputetët me lap-topë të serisë së fundit, porse "tableti" konsiderohet një lloj më i avancuar i kompjuterit e që punon në bazë të "prekjeve" në ekran apo "touch-screen". Për 120 deputetët e Kuvendit parashihet të shpenzohen dhjetëra e mijëra euro vetëm për pajisje me "tabletë" të serisë së fundit të prodhuar nga "Apple"./Koha/Skandal në ueb faqen zyrtare të Federatës së Maqedonisë

Asnjë informatë zyrtare për ndeshjet e Kupës së Maqedonisë në futboll

Si duket edhe përkundër ndryshimeve që u bënë në shtëpinë më të madhe të futbollit në vend, përsëri jo profesionalizmi del në shesh.

Sot me fillim ne ora 15:30 ne terrenet futbollistike të Maqedonisë do të zhvillohen ndeshjet e para të 18-së finales së Kupës ,eveniment që është e dyta për nga rëndësia pas Kampionatit.

Edhe pse zyrtarisht këto ndeshje dhe informatat në lidhje me emrat e gjyqtarëve dhe delegatëve që duhet të drejtojnë këto takime duhet të jepen në faqen zyrtare të Federatës së Futbollit të Maqedonisë FFM-së (FFM.COM.MK), kjo e fundit si duket është në gjumë.

Gjatë hapjes së linkut ku duhet të jenë këto informata aty hasim ende rezultatet nga 116 e finales që janë zhvilluar kohë më parë ,gjë që tregon një shkallë të lartë të jo profesionalizmit duke anashkaluar edhe rejtingun e futbollit në vend.

Gjithashtu mungojnë edhe informacionet  dhe një raport lidhur me ndeshjen që u zhvillua në mes Kroacisë dhe Maqedonisë e vlefshme për kualifikimet në kampionatin botëror në Brazil.

Lirisht mund të themi se kjo ueb faqe zyrtare vetëm figuron si e tillë ndërsa në praktikë është e barabartë me zero. Ngelet që në vazhdim personat zyrtarë të marrin masa për përmirësimin e këtij fenomeni amatoresk dhe në të ardhmen informatat zyrtare nga ana e FFM-së të plasohen në kohën e duhur.

Besnik Beqiri/INAHitzfeld: Ndeshje e vështirë, Shqipëria ka shpirt luftarak

Në prag të takimit të shumëpritur në mes të përfaqësueses shqiptare dhe asaj zvicerane vazhdojnë deklaratat nga më të ndryshmet.

E fundit është ajo e strategut të mirënjohur botëror dhe njëherit trajnerit të 'Helvetikëve',Ottmar Hitzfeld i cili lëvdon shpirtin luftarak të 'Kuq e Zinjëve' dhe tregon se kjo ndeshje do jetë e veçantë sepse në taborin e tij luajnë 5 shqiptarë.

"Gjithmonë e kam potencuar se në grupin tonë nuk ka kundërshtarë të lehtë dhe për dallim nga grupet tjera këtu kemi një balancim të forcave. Takimi i radhës ka shumë domethënie dhe do jetë njëri nga më të vështirët në këto eliminatore pasiqë Shqipëria ka një ekip me shpirt luftarak dhe një arsye tjetër është edhe ajo se në përfaqësuesen tonë kemi lojtarë cilësorë që janë me kombësi shqiptare dhe padyshim do jetë shumë emocionale për ta, theksoi Hitzfeld për mediat zvicerane,njofton agjencia e lajmeve INA.

Ai gjithashtu shfaqi befasinë e tij kur dëgjoi për fitoren 3:1 të Shqipërisë ndaj Qipros
"Mendoja se ky takim do përfundon me shifra të barabarta mirëpo nuk doli ky parashikim, pas përfundimit të ndeshjes më informuan se Shqipëria ka fituar 3:1 dhe me të vërtet më befasoi pak",tha Hitzfeld. 

Interesimin e madh nga tifozët e kombëtares shqiptare për të qenë prezent në shkallët e stadiumit të Lucern-it ,Hitzfeld e komenton kështu:
"E dimë së në karriget e stadiumit  do jetë  një përkrahje e zjartë dhe ne do duhet të dimë t'a menaxhojmë atë në terrenin e gjelbërt dhe të bejmë punën tonë,shpresoj gjithcka të shkon mirë, përfundoi Hitzfeld.

Tashmë parakushtet janë krijuar andaj të Martën në  Luzern( Qemal Stafa ,në bazë të parashikimeve për prezencën e tifozëve kuq e zinj ), djelmoshat e trajnerit De Biassi  do ngelin që ta kryejnë misionin e tyre me sukses….PËRPARA DJEMA …TË REALIZOJMË ËNDRËN NË PRAG TË 100 VJETORIT TË PAVARSISË…

Besnik Beqiri/INARDK: Zëvendësimi i flamujve në Çair, shou mediatik i BDI-së


Rilindja Demokratike Kombëtare (RDK), përmes një deklarate me shkrim thotë se, zëvendësimi i flamujve në Komunën e Çairit është një shou mediatik i BDI-së.

Sipas këtij subjekti politik, në vend të ligjeve për t'i mbrojtur të drejtat e tyre, shqiptarëve në Maqedoni po ju dhurohet zhurmë për ngjarje prej të cilave ata nuk fitojnë asgjë

"Sot kur përditshmëria jonë po dëshmon në vazhdimësi për diskriminimin e shqiptarëve në Maqedoni dhe përfaqësuesit e shqiptarëve në pushtet po përballen me dështimin e tyre të gjithanshëm, RDK edhe një herë tërheq vëmendjen për nevojën e mbrojtjes ligjore dhe institucionale të shqiptarëve dhe jo ndërmarrjen e veprimeve shterpë që nuk prodhojnë asnjë përfitim për shqiptarët, por keqpërdoren për të bërë zhurmë mashtruese nga ata që qëllim kryesor kanë përfitimin personal", theksohet në deklaratë.

RDK shpreh qëndrimin e vet se është marrëzi dhe joseriozitet që vet ta propozosh dhe bashkë me VMRO-në ta miratosh ligjin për përmasa më të vogla të flamurit shqiptar në Maqedoni dhe pastaj të marrësh shkallët rrugëve të Çairit për t'i zëvendësuar flamujt e zvogëluar.

RDK konsideron se është absurde që në periudhën 2002-2006 vet ta miratosh ligjin ku përcaktohet procedura e ndryshimit të emrave të shkollave e pastaj – kur ky ligj që e ke miratuar vet të bëhet pengesë për ndryshimin e emrave – të organizosh spektakle për ndryshimin e tabelave të shkollave, ndërkohë që diplomat e nxënësve do të vazhdojnë të jenë me emra joshqiptarë.

RDK është e habitur me papërgjegjësinë e deklaratave të përfaqësuesve të shqiptarëve në Qeveri, të cilët për dhjetë vite i kanë mashtruar shqiptarët duke ju thënë se me kushtetutën aktuale ata janë bërë të barabartë me maqedonasit, ndërsa tani thonë se do të kërkojnë ndryshimin e kushtetutës aktuale.

"Për fat të keq koha po dëshmon shqetësimet e shprehura në vazhdimësi nga RDK se përfaqësuesit shqiptarë në pushtet janë të paaftë dhe të papërgjegjshëm në veprimet e tyre dhe janë përdorur nga pala maqedonase vetëm si dekor për legjitimimin e ligjeve dhe politikave antishqiptare. Për fat të keq partia shqiptare në pushtet, në vend të ligjeve, ju ka dhuruar dhe po ju dhuron shqiptarëve shou mediatik, fjalë boshe dhe ngjarje prej të cilëve shqiptarët nuk po fitojnë asgjë", thuhet në fund të deklaratës. (INA)Hitzfeld: Ndeshje e vështirë, Shqipëria ka shpirt luftarak

Në prag të takimit të shumëpritur në mes të përfaqësueses shqiptare dhe asaj zvicerane vazhdojnë deklaratat nga më të ndryshmet.

E fundit është ajo e strategut të mirënjohur botëror dhe njëherit trajnerit të 'Helvetikëve',Ottmar Hitzfeld i cili lëvdon shpirtin luftarak të 'Kuq e Zinjëve' dhe tregon se kjo ndeshje do jetë e veçantë sepse në taborin e tij luajnë 5 shqiptarë.

"Gjithmonë e kam potencuar se në grupin tonë nuk ka kundërshtarë të lehtë dhe për dallim nga grupet tjera këtu kemi një balancim të forcave. Takimi i radhës ka shumë domethënie dhe do jetë njëri nga më të vështirët në këto eliminatore pasiqë Shqipëria ka një ekip me shpirt luftarak dhe një arsye tjetër është edhe ajo se në përfaqësuesen tonë kemi lojtarë cilësorë që janë me kombësi shqiptare dhe padyshim do jetë shumë emocionale për ta, theksoi Hitzfeld për mediat zvicerane,njofton agjencia e lajmeve INA.

Ai gjithashtu shfaqi befasinë e tij kur dëgjoi për fitoren 3:1 të Shqipërisë ndaj Qipros
"Mendoja se ky takim do përfundon me shifra të barabarta mirëpo nuk doli ky parashikim, pas përfundimit të ndeshjes më informuan se Shqipëria ka fituar 3:1 dhe me të vërtet më befasoi pak",tha Hitzfeld. 

Interesimin e madh nga tifozët e kombëtares shqiptare për të qenë prezent në shkallët e stadiumit të Lucern-it ,Hitzfeld e komenton kështu:
"E dimë së në karriget e stadiumit  do jetë  një përkrahje e zjartë dhe ne do duhet të dimë t'a menaxhojmë atë në terrenin e gjelbërt dhe të bejmë punën tonë,shpresoj gjithcka të shkon mirë, përfundoi Hitzfeld.

Tashmë parakushtet janë krijuar andaj të Martën në  Luzern( Qemal Stafa ,në bazë të parashikimeve për prezencën e tifozëve kuq e zinj ), djelmoshat e trajnerit De Biassi  do ngelin që ta kryejnë misionin e tyre me sukses….PËRPARA DJEMA …TË REALIZOJMË ËNDRËN NË PRAG TË 100 VJETORIT TË PAVARSISË…

Besnik Beqiri/INASaturday, September 8, 2012

BDI të mbaj përgjegjësi për nxënësit e Podgorçës

Dega e RDK Strugë, në mbledhjen e mbajtur ditën e premte ka shqyrtuar situatën e re të krijuar pas protestës së prindërve të fëmijëve shqiptar të fshatin Podgorçë në Struge, të cilëve u mohohet e drejta elementare që të ndjekin mësimin në gjuhën shqipe në vendlindjen e tyre.

RDK Strugë shpreh keqardhjen e saj, për siç thonë ata hipokrizinë e treguar nga ana e institucioneve kompetente në lidhje me Shkollën Filore"Goce Delcev"në  fshatin Podgorcë të Strugës.

"RDK dega Struge vlerëson se prindërit e fëmijëve përfundimisht e gjetën adresën e vërtetë se ku duhet të protestohet dhe të kërkohet përgjegjësi për mashtrimin dhe manipulimin për motive të ulëta politike që u është bërë për 3 vite me radhë, dhe kjo adresë është pikërisht Komuna e Strugës, respektivisht kryetari I komunës dhe titullarët e tjerë përgjegjës të arsimit në të, nga ku edhe lindi manipulimi dhe premtimi bosh se këta fëmijë do të mësojnë në gjuhën shqipe në f.Podgorçë të Strugës", thuhet në reagimin e RDK-së.

Në reagim më tej theksohet se, "në kontekstin e manipulimit për qëllime të ulta politike dëshmi plus është edhe deklarata e zëvendës ministrit për arsim të R,Maqedonisë, Safet Neziri, dhe deklarata qesharake e djeshme e kryetarit të komunës së Strugës se në Podgorçë nuk paska kushte ligjore dhe kushtetuese që të hapen paralelet në gjuhën shqipe".

RDK- dega Strugë shtron pyetjen se nëse qenka kështu situata me ligjin dhe kushtetutën, atëherë pse këta zotri nuk u thanë që në fillim kë tyre hallexhinjve se nuk ka mundesi ligjore dhe kushtetuese që fëmijët e tyre të ndjekin mësimin në gjuhën shqipe.

"Përkundrazi prindërit  u manipuluan nga të gjithë, duke nisur nga struktura të larta të BDI (kryetari I BDI Ali Ahmeti, e deri tek strukturat më të ulëta. Që kjo çështje nuk është zgjidhur, dëshmi janë protestat e prindërve të këtyre fëmijëve. Sa për informacion, të gjithë e dinë se në pjesën e Mariovës, ministria për 1 nxënës hapi klasë, dërgoi mësues, e çka s'bëri që të vijohet mësimi normalisht, kurse këtu, në Podgorçë  për 21 nxënës nuk lejoka ligji dhe kushtetuta. Totalisht e papërgjegjshme", theksohet në reagim. 

Ne reagimin e RDK dega Strugë kërkon përgjigje për atë se çfarë do të ndodhë me fatin e nxënësve shqiptarë të kësaj anë.

RDK dega ne Strugë kërkon që urgjentisht "të gjithë ata persona – titullarë të  cilët në mënyra të ndryshme kanë qenë të përfshirë në mashtrimin e  prindërve të këtyre fëmijëve qoftë në mënyrë direkte ose indirekte, urgjentisht për arsye morale si prindër që janë TE JAPIN DORHEQJE të parevokueshme nga pozitat që I mbajnë dhe tu kërkojnë falje publike për demin e shkaktuar  fëmijëve të tyre".(INA)

 Kriza në Shkup...

Më 10 shtator, në Parlamentin maqedonas fillon diskutimi në publik i një çështjeje që rrezikon të mos mbyllet aty. Gjithçka filloi me respektin për të rënët gjatë konfliktit të 2001-s, që ministri i Mbrojtjes së Maqedonisë bëri duke u përulur me nderim në Varrezat e dëshmorëve të UÇK-së.

Në fillim Presidenti dhe pastaj qeveritarët maqedonas u bënë zëdhënës të një fryme, e cila duket se do të "zyrtarizohet" më 10 shtator. Në këtë ditë do të zytarizohet përplasja e partnerëve të koalicionit për ligjin e "branitellëve" (për ish-pjesëtarët e forcave të sigurisë), i cili pa dyshim bëhet për ta harruar "zyrtarisht" statusin e pazgjidhur të ish-ushtarëve të UÇK-së.

Ligji i "branitellëve" ka 10 vjet që funksionon, dhe projektligji i propozuar nga partia maqedonase e Kryeministrit Gruevski, VMRO, gjendet në procedurë parlamentare dhe nuk ndryshon në parim nga ligji ekzistues. Ai është në kundërshtim të plotë me interpretimin e ligjit të amnistisë, i cili njeh UÇK-në si palë legjitime në konfliktin e vitit 2001 në Maqedoni.

VMRO është partia maqedonase e cila mban pushtetin falë koalicionit me partinë shqiptare BDI, e cila doli nga lufta e UÇK-së në 2001-shin për të drejtat kombëtare të shqiptarëve. Të duash të mbash pushtetin me votat e UÇK-së së "gjallë" dhe të refuzosh respektin për dëshmorët e saj, ky është një udhëkryq për moralin e qeverisjes aktuale në Shkup.

Më 10 shtator, në Parlament, shteti maqedonas do të provojë zyrtarisht "mospranimin" e shpirtit të Marrëveshjes së Ohrit dhe fondamentit të saj për respektimin e ekuilibrave që ndërtoi ajo për shtetin e Maqedonisë. Ky është një lajm i keq!

Nacionalizmi radikal në Ballkan historikisht përfundon si "regjim kopukësh", i cili në fund bëhet kundërshtar i interesave të kombit të vet. Shpresoj që mendjet racionale në Shkup të vlerësojnë zymtësinë e së ardhmes në një situatë të tillë.

Sipas Marrëveshjes së Ohrit, për të hyrë në institucionet euro-atlantike shteti i Maqedonisë duhet të shmangë logjikën politike dhe historike të dominimit mbi shqiptarët. Nuk duket zgjuarsi të kopjosh politikat serbe në vitet '80-'90. Jemi në një shekull tjetër…

Maqedonia si shtet ka mjaft kundërshtarë për komoditetin e një historie të përkohshme për të fituar votues "të lodhur" brenda saj. Një shtet që tronditet nga një "përkulje" te Varrezat e Dëshmorëve në Sllupçan, si dhe disa emra shkollash në komunën Çair të Shkupit nuk diskuton "egoizmin" maqedonas dhe "kokëfortësinë" e shqiptarëve. Ajo që diskutohet, është më e thellë… Dhe quhet FRIKË nga e ardhmja! Pa dyshim!Shaqiri: Zemra ime është me “kuqezinjtë”

"Shumë e kom vështirë të luaj ndeshjen që do të vjen me kombin tim me Shqipërinë, edhe nëse fitojmë dhe nëse humbim prap zemra ime osht kuq e zi".

Këto janë fjalët që tregojnë respektin dhe dashurinë ndaj kombit shqiptar që e ndjen ky djalosh shqiptar me nënshtetësi zvicerane, i cili padyshim është lojtari qe do të lë gjurmë në futbollin europian gjatë viteve e ardhshme.

I cilësuar si "tradhtarë" bashke me koleget tjerë si: Vll. Xhaka,Behrami, Dzemaili nga një pjesë e madhe e tifozëve "kuq e zinj", ai përsëri nëpërmjet rrjetit social Twitter tregon madhështinë e tij prej futbollisti dhe njëherit edhe ndjenjat e tij për kombëtaren tonë  duke theksuar se çdoherë ai do jetë "kuq e zinj", pa marr parasysh rezultatin e takimit emocionues: Zvicër vs Shqipëri, njofton agjencia e lajmeve INA.

Kjo ndeshje do ketë një domethënie të veçantë për gjysmën e ekipit helvetik pasiqë 11-shja startuese përbëhet nga 5 shqiptarë dhe njëherit edhe emra të mëdhenj në futbollin europian.

Mllefi i adhuruesve të futbollit shqiptar është i madh pasiqë këto djelmosha nuk janë pjesë e kombëtares por duhet theksuar se secila palë e ka arsyetimin e vet: Federata Shqiptare e Futbollit (FSHF) deklaron se ka dërguar ftesa në adresë të tyre ndërsa futbollistët demantojnë një gjë të tillë dhe fajtori ende mbetet jetim.

Sidoqoftë duhet të tregojmë maturi dhe respekt për këto lojtarë të cilët edhe pse luajnë për Zvicrën etiketohen si shqiptarë dhe origjinën e tyre nuk do mund t'ua mohojë askush. TË PRIFTË E MBARA SHQIPËRI …JE NË ZEMËR TË CDO SHQIPTARI….

Besnik Beqiri/INAAkedemi përkujtimore për Rexhep Bislimin

Akedemi përkujtimore për Rexhep Bislimin

Lajmerohen familjet e Deshmoreve , Invalidet , Veteranet e luftes se UCK-se, te burgosirt politike,Instutucionet publike dhe private te Komunes sone , subjektet politike dhe qytetaret e Ferizajit me rrethine se me daten 13 shtator , ne ora 11.00 ne sheshin “Adem Jashari”solemnisht do te shpaloset shtatorja e komandatit te pare te Gueriles se UCK-se per Ferizaj e rrethine , Deshmorit te Kombit. REXHEP BISLIMI.

Duke qene pjesemarres ne kete ngjarje me rendesi per qytetin tone,ne aktin e nderimit te Deshmorit,Komandantit Rexhep Bislimi,perjetesimit te vepres Atdhetare te tij dhe te gjithe Deshmoreve te Kombit,nderojne luften clirimtare,Deshmoret tane te Shtrenjte ndjenje Krenari Kombetare dhe kultivojne trashegimi patriotike per brezat qe do te vijne. LAVDI DESHMOREVE TE KOMBIT Shpresoj se ky lajm do te postohet ne portalet e juaja , per deshmoret e kombit dhe per nder te gjith shqiptarise me Rrespekt ! Djali i Rexhep Bislimit ( Fisnik Bislimi )/Lajmetsot/Shaqiri: Zemra ime është me “kuqezinjtë”

"Shumë e kom vështirë të luaj ndeshjen që do të vjen me kombin tim me Shqipërinë, edhe nëse fitojmë dhe nëse humbim prap zemra ime osht kuq e zi".

Këto janë fjalët që tregojnë respektin dhe dashurinë ndaj kombit shqiptar që e ndjen ky djalosh shqiptar me nënshtetësi zvicerane, i cili padyshim është lojtari qe do të lë gjurmë në futbollin europian gjatë viteve e ardhshme.

I cilësuar si "tradhtarë" bashke me koleget tjerë si: Vll. Xhaka,Behrami, Dzemaili nga një pjesë e madhe e tifozëve "kuq e zinj", ai përsëri nëpërmjet rrjetit social Twitter tregon madhështinë e tij prej futbollisti dhe njëherit edhe ndjenjat e tij për kombëtaren tonë  duke theksuar se çdoherë ai do jetë "kuq e zinj", pa marr parasysh rezultatin e takimit emocionues: Zvicër vs Shqipëri, njofton agjencia e lajmeve INA.

Kjo ndeshje do ketë një domethënie të veçantë për gjysmën e ekipit helvetik pasiqë 11-shja startuese përbëhet nga 5 shqiptarë dhe njëherit edhe emra të mëdhenj në futbollin europian.

Mllefi i adhuruesve të futbollit shqiptar është i madh pasiqë këto djelmosha nuk janë pjesë e kombëtares por duhet theksuar se secila palë e ka arsyetimin e vet: Federata Shqiptare e Futbollit (FSHF) deklaron se ka dërguar ftesa në adresë të tyre ndërsa futbollistët demantojnë një gjë të tillë dhe fajtori ende mbetet jetim.

Sidoqoftë duhet të tregojmë maturi dhe respekt për këto lojtarë të cilët edhe pse luajnë për Zvicrën etiketohen si shqiptarë dhe origjinën e tyre nuk do mund t'ua mohojë askush. TË PRIFTË E MBARA SHQIPËRI …JE NË ZEMËR TË CDO SHQIPTARI….

Besnik Beqiri/INABDI të mbaj përgjegjësi për nxënësit e Podgorçës

Dega e RDK Strugë, në mbledhjen e mbajtur ditën e premte ka shqyrtuar situatën e re të krijuar pas protestës së prindërve të fëmijëve shqiptar të fshatin Podgorçë në Struge, të cilëve u mohohet e drejta elementare që të ndjekin mësimin në gjuhën shqipe në vendlindjen e tyre.

RDK Strugë shpreh keqardhjen e saj, për siç thonë ata hipokrizinë e treguar nga ana e institucioneve kompetente në lidhje me Shkollën Filore"Goce Delcev"në  fshatin Podgorcë të Strugës.

"RDK dega Struge vlerëson se prindërit e fëmijëve përfundimisht e gjetën adresën e vërtetë se ku duhet të protestohet dhe të kërkohet përgjegjësi për mashtrimin dhe manipulimin për motive të ulëta politike që u është bërë për 3 vite me radhë, dhe kjo adresë është pikërisht Komuna e Strugës, respektivisht kryetari I komunës dhe titullarët e tjerë përgjegjës të arsimit në të, nga ku edhe lindi manipulimi dhe premtimi bosh se këta fëmijë do të mësojnë në gjuhën shqipe në f.Podgorçë të Strugës", thuhet në reagimin e RDK-së.

Në reagim më tej theksohet se, "në kontekstin e manipulimit për qëllime të ulta politike dëshmi plus është edhe deklarata e zëvendës ministrit për arsim të R,Maqedonisë, Safet Neziri, dhe deklarata qesharake e djeshme e kryetarit të komunës së Strugës se në Podgorçë nuk paska kushte ligjore dhe kushtetuese që të hapen paralelet në gjuhën shqipe".

RDK- dega Strugë shtron pyetjen se nëse qenka kështu situata me ligjin dhe kushtetutën, atëherë pse këta zotri nuk u thanë që në fillim kë tyre hallexhinjve se nuk ka mundesi ligjore dhe kushtetuese që fëmijët e tyre të ndjekin mësimin në gjuhën shqipe.

"Përkundrazi prindërit  u manipuluan nga të gjithë, duke nisur nga struktura të larta të BDI (kryetari I BDI Ali Ahmeti, e deri tek strukturat më të ulëta. Që kjo çështje nuk është zgjidhur, dëshmi janë protestat e prindërve të këtyre fëmijëve. Sa për informacion, të gjithë e dinë se në pjesën e Mariovës, ministria për 1 nxënës hapi klasë, dërgoi mësues, e çka s'bëri që të vijohet mësimi normalisht, kurse këtu, në Podgorçë  për 21 nxënës nuk lejoka ligji dhe kushtetuta. Totalisht e papërgjegjshme", theksohet në reagim. 

Ne reagimin e RDK dega Strugë kërkon përgjigje për atë se çfarë do të ndodhë me fatin e nxënësve shqiptarë të kësaj anë.

RDK dega ne Strugë kërkon që urgjentisht "të gjithë ata persona – titullarë të  cilët në mënyra të ndryshme kanë qenë të përfshirë në mashtrimin e  prindërve të këtyre fëmijëve qoftë në mënyrë direkte ose indirekte, urgjentisht për arsye morale si prindër që janë TE JAPIN DORHEQJE të parevokueshme nga pozitat që I mbajnë dhe tu kërkojnë falje publike për demin e shkaktuar  fëmijëve të tyre".(INA)

 Kriza në Shkup...

Më 10 shtator, në Parlamentin maqedonas fillon diskutimi në publik i një çështjeje që rrezikon të mos mbyllet aty. Gjithçka filloi me respektin për të rënët gjatë konfliktit të 2001-s, që ministri i Mbrojtjes së Maqedonisë bëri duke u përulur me nderim në Varrezat e dëshmorëve të UÇK-së.

Në fillim Presidenti dhe pastaj qeveritarët maqedonas u bënë zëdhënës të një fryme, e cila duket se do të "zyrtarizohet" më 10 shtator. Në këtë ditë do të zytarizohet përplasja e partnerëve të koalicionit për ligjin e "branitellëve" (për ish-pjesëtarët e forcave të sigurisë), i cili pa dyshim bëhet për ta harruar "zyrtarisht" statusin e pazgjidhur të ish-ushtarëve të UÇK-së.

Ligji i "branitellëve" ka 10 vjet që funksionon, dhe projektligji i propozuar nga partia maqedonase e Kryeministrit Gruevski, VMRO, gjendet në procedurë parlamentare dhe nuk ndryshon në parim nga ligji ekzistues. Ai është në kundërshtim të plotë me interpretimin e ligjit të amnistisë, i cili njeh UÇK-në si palë legjitime në konfliktin e vitit 2001 në Maqedoni.

VMRO është partia maqedonase e cila mban pushtetin falë koalicionit me partinë shqiptare BDI, e cila doli nga lufta e UÇK-së në 2001-shin për të drejtat kombëtare të shqiptarëve. Të duash të mbash pushtetin me votat e UÇK-së së "gjallë" dhe të refuzosh respektin për dëshmorët e saj, ky është një udhëkryq për moralin e qeverisjes aktuale në Shkup.

Më 10 shtator, në Parlament, shteti maqedonas do të provojë zyrtarisht "mospranimin" e shpirtit të Marrëveshjes së Ohrit dhe fondamentit të saj për respektimin e ekuilibrave që ndërtoi ajo për shtetin e Maqedonisë. Ky është një lajm i keq!

Nacionalizmi radikal në Ballkan historikisht përfundon si "regjim kopukësh", i cili në fund bëhet kundërshtar i interesave të kombit të vet. Shpresoj që mendjet racionale në Shkup të vlerësojnë zymtësinë e së ardhmes në një situatë të tillë.

Sipas Marrëveshjes së Ohrit, për të hyrë në institucionet euro-atlantike shteti i Maqedonisë duhet të shmangë logjikën politike dhe historike të dominimit mbi shqiptarët. Nuk duket zgjuarsi të kopjosh politikat serbe në vitet '80-'90. Jemi në një shekull tjetër…

Maqedonia si shtet ka mjaft kundërshtarë për komoditetin e një historie të përkohshme për të fituar votues "të lodhur" brenda saj. Një shtet që tronditet nga një "përkulje" te Varrezat e Dëshmorëve në Sllupçan, si dhe disa emra shkollash në komunën Çair të Shkupit nuk diskuton "egoizmin" maqedonas dhe "kokëfortësinë" e shqiptarëve. Ajo që diskutohet, është më e thellë… Dhe quhet FRIKË nga e ardhmja! Pa dyshim!Akedemi përkujtimore për Rexhep Bislimin

Akedemi përkujtimore për Rexhep Bislimin

Lajmerohen familjet e Deshmoreve , Invalidet , Veteranet e luftes se UCK-se, te burgosirt politike,Instutucionet publike dhe private te Komunes sone , subjektet politike dhe qytetaret e Ferizajit me rrethine se me daten 13 shtator , ne ora 11.00 ne sheshin “Adem Jashari”solemnisht do te shpaloset shtatorja e komandatit te pare te Gueriles se UCK-se per Ferizaj e rrethine , Deshmorit te Kombit. REXHEP BISLIMI.

Duke qene pjesemarres ne kete ngjarje me rendesi per qytetin tone,ne aktin e nderimit te Deshmorit,Komandantit Rexhep Bislimi,perjetesimit te vepres Atdhetare te tij dhe te gjithe Deshmoreve te Kombit,nderojne luften clirimtare,Deshmoret tane te Shtrenjte ndjenje Krenari Kombetare dhe kultivojne trashegimi patriotike per brezat qe do te vijne. LAVDI DESHMOREVE TE KOMBIT Shpresoj se ky lajm do te postohet ne portalet e juaja , per deshmoret e kombit dhe per nder te gjith shqiptarise me Rrespekt ! Djali i Rexhep Bislimit ( Fisnik Bislimi )/Lajmetsot/Liberalizimin, si “shpërblim” për veriun

Liberalizimin, si "shpërblim" për veriun

Arritja e marrëveshjes mes kryeministrit Hashim Thaçi dhe liderit të serbëve të veriut, Marko Jakshiq, nuk do ta lërë shefin e qeverisë krejtësisht me "gishta në gojë". Burime ndërkombëtare i kanë thënë "Zërit" se kryeministrit kosovar i është premtuar që në shkëmbim të lëshimit pe karshi veriut, përkatësisht pranimit që serbët e veriut të kenë një Kuvend të tyre, Kosova të përfitojë në procesin e liberalizimit të vizave.

Sipas këtij burimi ndërkombëtar, në Bruksel ka filluar të hartohet një marrëveshje të cilën në fillim të muajit tetor do ta nënshkruajnë Thaçi e Jakshiq. Gjithnjë sipas këtij zyrtari të lartë ndërkombëtar, kjo marrëveshje do t'i ketë katër pika, ndër të cilat do të parashihet që Policia, Gjykatat dhe Doganat të jenë unike, pra jo institucione paralele, ndërsa serbët do të përfitojnë Kuvendin e Veriut, për të cilin tash për tash është pajtuar Qeveria e Kosovës.

Është pikërisht kjo pikë, e cila del jashtë Pakos së Ahtisarit, dhe për të cilën Kosova do të përfitojë përshpejtim në procesin e liberalizimit të vizave.

Por, drejtuesit e Qeverisë së Kosovës mohojnë kategorikisht se çështja e liberalizimit të vizave është futur në "pazar" mes Prishtinës zyrtare dhe Brukselit, për implementimin e marrëveshjes për veriun./Zeri/Liberalizimin, si “shpërblim” për veriun

Liberalizimin, si "shpërblim" për veriun

Arritja e marrëveshjes mes kryeministrit Hashim Thaçi dhe liderit të serbëve të veriut, Marko Jakshiq, nuk do ta lërë shefin e qeverisë krejtësisht me "gishta në gojë". Burime ndërkombëtare i kanë thënë "Zërit" se kryeministrit kosovar i është premtuar që në shkëmbim të lëshimit pe karshi veriut, përkatësisht pranimit që serbët e veriut të kenë një Kuvend të tyre, Kosova të përfitojë në procesin e liberalizimit të vizave.

Sipas këtij burimi ndërkombëtar, në Bruksel ka filluar të hartohet një marrëveshje të cilën në fillim të muajit tetor do ta nënshkruajnë Thaçi e Jakshiq. Gjithnjë sipas këtij zyrtari të lartë ndërkombëtar, kjo marrëveshje do t'i ketë katër pika, ndër të cilat do të parashihet që Policia, Gjykatat dhe Doganat të jenë unike, pra jo institucione paralele, ndërsa serbët do të përfitojnë Kuvendin e Veriut, për të cilin tash për tash është pajtuar Qeveria e Kosovës.

Është pikërisht kjo pikë, e cila del jashtë Pakos së Ahtisarit, dhe për të cilën Kosova do të përfitojë përshpejtim në procesin e liberalizimit të vizave.

Por, drejtuesit e Qeverisë së Kosovës mohojnë kategorikisht se çështja e liberalizimit të vizave është futur në "pazar" mes Prishtinës zyrtare dhe Brukselit, për implementimin e marrëveshjes për veriun./Zeri/Friday, September 7, 2012

Protesta, jo mbylljes së paraleleve shqipe në Podgorcë

Nxënësit dhe prindërit e fshatit Podgorcë të Strugës protestuan sot kundër vendimit për mbylljen e paraleleve me mësim në gjuhën shqipe në këtë fshat. 

Kolona e nxënësve të paraleleve të mbyllura në gjuhën shqipe në Podgorcë, të shoqëruar edhe nga prindërit e tyre më flamur kombëtar dhe me pankarta me përmbajtje kombëtare e arsimdashëse, ndër të cilat veçuam "Prefekt, fëmijtë tanë nuk janë mall për pazar, esëllohu"; "Ministër, në Podgorcë ka çerdhe shqiponjash 30.000 vjet"; "Në RM ka 280 shkolla me nga 3-5 nxënës, Podgorca ka 23 nxënës"; "Z.Ahmeti, na premtove "ne e mbajmë fjalën" etj etj,  u tubuan para ndërtesës së komunës së Strugës, për të shprehur pakënaqësinë e tyre lidhur me mbylljen e paraleleve me mësim në gjuhën shqipe në shkollën fillore në Podgorcë, duke insistuar që këta nxënës ta vijojnë mësimin në shkollën "Murat Labënishti"  në fshatin Llabunishtë. Prindërit e nxënësve me mësim në gjuhën shqipe nga fshati Podgorcë i Strugës, që më parë kanë paralajmëruar se sot në mesditë, do të tubohen para ndertesës së komunës së Strugës, për të protestuar kundër vendimit të Ministrisë së arsimit dhe vetë ministrit Kralev, lidhur me vendimin që paralelet me mësim në gjuhën shqipe në fshatin Podgorcë të mbyllen dhe nxënësit nga Podgorca të vijojnë mësimin në fshatin Llabunishtë në shkollën fillore "Murat Labënishti", vendim që prindërit e konsiderojnë si të padrejtë, manipulues dhe diskriminues.

Këtyre prindërve dhe nxënësve nga Podgorca, iu bashkangjitën edhe qytetar të Strugës, në mbështetje të kërkesave të tyre të drejta për mësim në gjuhën amtare në shkollën e fshatit. Ndër ta kishte edhe disa shtetas të huaj që u interesuan se për çka bëhet fjalë, që shkaktoi habit ë madhe kur kuptuan se në vitet e para të pasluftës së Dytë Botërore në këtë fshat ka pasë shkollë shqipe e në vitin 2012 mbyllen paralelet në gjuhën shqipe.

Para ndërtesës së komunës së Strugës dhe të tubuarve, ku ishin edhe gazetarët e gati të gjitha mediave në Maqedoni, Zemrije Murtezi, prind i njërit nga nxënësit e shkollës shqipe në Podgorcë, në emër të Këshillit të prindërve e lexoi mesazhin  në të cilin thuhet: 

"I informojmë institucionet përkatëse të Komunës së Strugës dhe të Ministrisë së arsimit të Maqedonisë, se ne, prindërit e fëmijëve shqiptar të f. Podgorcë, fëmijët tanë, duke u nisur nga dita e hënë datë 10.09.2012, mësimin në gjuhën shqipe do e ndjekin në f. Podgorcë të Strugës, aty ku e kanë edhe vendin, dhe se për këtë gjë tani më nga ana jonë janë siguruar hapsira, mjete dhe arsimtar që do të kujdesen që këta fëmijë të vijojnë arsimin në gjuhën shqipe si të gjithë fëmijët e tjerë në Maqedoni. I bëjmë thirrje Kryetarit të Komunës së Strugës, Ministrit të arsimit dhe zëvëndësit të tij, si dhe partisë shqiptare në pushtet – BDI, që urgjentisht, pa humbur fare kohë të angazhohen dhe ta respektojnë vullnetin tonë dhe të fëmijëve tanë për mësim në gjuhën shqipe pranë SHF"Goce Delcev"në f. Podgorcë, dhe ta zbatojnë deri në fund Vendimin e Këshillit të Komunës së Strugës me numër 07-1565/17 të datës 29.12.2009 me të cilin u formuan paralelet në gjuhën shqipe në f. Podgorcë të Strugës", thuhet në mesazhin e protestuesve.

Poashtu, prindërit e nxënësve të Podgorcës që ishin të paditur në Gjykatën Themelore në Strugë dhe ishin dënuar me të holla për "mosdërgimin" e fëmijve të tyre në shkollë, sot pohuan se Gjykata përfundimisht ua ka hjekur dënimet dhe tani ata do të ngrejnë padi penale kundër atyre që më parë ua kishin bërë padinë. 

Protestën e "shoqëruan" edhe pjestarët e policisë, edhe pse protesta ishte e qetë me të vetmën kërkesë zgjidhja e problemit të arsimit shqip në Podgorcë. (M.Latifi/INA)Shtyhet procesi gjyqësor për vrasjen e dyfishtë në Gostivar

Në Gjykatën themelore të Gostivarit sot është shtyer procesi gjyqësor kundër policit maqedonas, Jakim Trifunovski, i cili vrau dy të rinj shqiptarë gjatë shkurtit të këtij viti.

Trupi gjykues ka vlerësuar nevojën e shtyerjes së procesit gjyqësor për shkak të arsyeve të sigurisë për policin vrasës. Sipas gjykatës, Trifunovski nuk është sjellë nga burgu i Prilepit, ku po vuan paraburgimin, për shkaqe pasigurie, pasi që Drejtoria e Burgut të Prilepit nuk ka marrë vërtetim nga MPB për sigurimin e asistencës për policin vrasës.

Kundër këtij vendimi për shtyerjen e procesit ka reaguar Vullnet Paçuku, avokati i familjarëve të dy viktimave, i cili ka theksuar se ky vendim është i qëllimshëm, me qëllim që procesi gjyqësor ti merret Gjykatës së Gostivarit dhe të transferohet në gjykata tjera. Pas një procedure të shkurtër, kryetari i trupit gjykues ka shtyer procesin për 19 shtator.

Akti i vrasjes ka ndodhur më 28 shkurt të këtij viti, kur polici Trifunovski pas një zënke vrau dy të rinjt shqiptarë, Besnik Shehapi (26) dhe Imran Mehmedi (30) në Gostivar. Kjo vrasje u cilësua për motive banale për një vendparkim pranë pallateve të banimit, ndërsa u dënua nga të gjitha forcat politike dhe bashkësia ndërkombëtare, duke kërkuar proces të drejtë gjyqësor dhe shqiptimin e dënimit të merituar për policin vrasës. (INA)Shtyhet procesi gjyqësor për vrasjen e dyfishtë në Gostivar

Në Gjykatën themelore të Gostivarit sot është shtyer procesi gjyqësor kundër policit maqedonas, Jakim Trifunovski, i cili vrau dy të rinj shqiptarë gjatë shkurtit të këtij viti.

Trupi gjykues ka vlerësuar nevojën e shtyerjes së procesit gjyqësor për shkak të arsyeve të sigurisë për policin vrasës. Sipas gjykatës, Trifunovski nuk është sjellë nga burgu i Prilepit, ku po vuan paraburgimin, për shkaqe pasigurie, pasi që Drejtoria e Burgut të Prilepit nuk ka marrë vërtetim nga MPB për sigurimin e asistencës për policin vrasës.

Kundër këtij vendimi për shtyerjen e procesit ka reaguar Vullnet Paçuku, avokati i familjarëve të dy viktimave, i cili ka theksuar se ky vendim është i qëllimshëm, me qëllim që procesi gjyqësor ti merret Gjykatës së Gostivarit dhe të transferohet në gjykata tjera. Pas një procedure të shkurtër, kryetari i trupit gjykues ka shtyer procesin për 19 shtator.

Akti i vrasjes ka ndodhur më 28 shkurt të këtij viti, kur polici Trifunovski pas një zënke vrau dy të rinjt shqiptarë, Besnik Shehapi (26) dhe Imran Mehmedi (30) në Gostivar. Kjo vrasje u cilësua për motive banale për një vendparkim pranë pallateve të banimit, ndërsa u dënua nga të gjitha forcat politike dhe bashkësia ndërkombëtare, duke kërkuar proces të drejtë gjyqësor dhe shqiptimin e dënimit të merituar për policin vrasës. (INA)Kombëtarja mposht qipriotët

Kombëtarja shqiptare startoi sot me fitore bindëse aventurën e saj në eliminatoret e Botërorit 2014.

Që në pjesën e parë të ndeshjes kombëtarja shqiptare ka kaluar në avantazh. Në minutën e '36 ka shënuar për kuqezinjtë Armando Sadiku, por deri në fund të ndeshjes qipriotët arritën të barazojnë me anë të Laban në minutën e 47'. 

Kuqezinjt u kthyen në lojë në gjysmëlojën e pjesës së dytë pas hyrjes në fushë të mesfushorit Jamir Hyka dhe dy sulmuesve shtatëlartë Erion Bogdani dhe Edgar Çani.  

Lojtarët e kombëtares përmes një sulmi të furishëm kanë kthyer rezultatin, duke sulmuar dhe shfrytëzuar dy rastet, me  ç`rast goli i dytë bie në rrjetë në minutën e 84 nga Edgar Çani me kokë dhe një goditje e fuqishme nga distanca e sulmuesit Bogdani në minutën e 87. 

Sipas kompanive të basteve, Shqipëria cilësohet si favorite për të fituar ndeshjen e parë kualifikuese të Grupit E, ndaj Qipros. Fitorja e Shqipërisë kuotohet me koeficientin 1,8, barazimi 3,3, ndërsa fitorja e Qipros 4,1.

Pas largimit të Josip Kuzhe, Shqipëria ka një trajner italian, Xhani De Biazin, ndërsa ekipit pas më shumë se një dekade i munguan emra si Altin Lala, Klodian Duro apo Ervin Skela.

 

 

Cyprus

Albania

Alban Meha
Midfielder
36′ 49′

Emiljano Vila
Midfielder
72′

Lorik Cana
Midfielder
11′

Armando Sadiku
Striker
36′ 56′ 58′

Hamdi Salihi
Striker
81′

Cyprus

Antonis Georgallides
Goalkeeper
46′

Konstantinos Charalambides
Midfielder
50′ 56′

Vincent Laban
Midfielder
49′ 50′

Michalis Konstantinou
Striker
76′

Substitutes

Jahmir Hyka
Defender
58′ 84′

Erjon Bogdani
Striker
72′ 87′ 88′

Edgar Çani
Striker
81′ 84′

Substitutes

Christakis Mastrou
Goalkeeper
46′

Andreas Avraam
Midfielder
76′

Demetris Christofi
Striker
56′