Monday, August 27, 2012

Ahmeti:Të ndjekim shembullin e pajtimit të Gjermanisë dhe Francës

Lideri i BDI-së, Ali Ahmeti deklaroi se Marrëveshja e Ohrit është një dokument i rëndësishëm që garanton pajtimin mes shqiptarëve dhe maqedonasve si dhe të ardhmen e vendit.

Këto komente ai i bëri pas një takimi me Ambasadorin e Federatës Ruse në Maqedoni, z. Oleg Shqerbak.

Kryetari Ahmeti foli rreth tragjedive kolektive të shqiptarëve në Ballkanin perëndimor por edhe për tragjeditë e mëdha që kanë ndodhur në Evropë dhe Rusi gjatë luftës së Dytë Botërore dhe morri shembullin e pajtimit të kombeve të mëdha pas humbjes së miliona jetëve. Ballkani Perëndimor, shpesh i trazuar, duhet të ndjek shembullin e pajtimit të Gjermanisë dhe Francës dhe të hapërojë përpara.

Kryetari Ahmeti theksoi që nuk mund të jetohet në hasmëri të përjetshme dhe që duhet guxim për ti lëvizur proceset përpara.

Lideri i BDI-së foli edhe për çështjen e emrit duke theksuar që palët duhet të kenë qasje racionale ndaj zgjidhjes së problemit dhe të largojnë paragjykimet. Zgjidhja e këtij konteksti sjell paqe dhe siguri të qëndrueshme, por njëkohësisht vendos themelet për zhvillim ekonomik dhe mirëqenie.

Ndërkaq, ambasadori Shqerbak theksoi që Federata Ruse synon të bashkëpunojë me të gjitha bashkësitë etnike dhe fetare, pasi që në Rusi bashkëjetojnë 186 bashkësi të ndryshme etnike ku fliten 180 gjuhë dhe njerëzit i takojnë besimeve të ndryshme. Ambasadori gjithashtu sqaroi se Qeveritë dhe qytetarët vendosin rreth anëtarësimit të vendit në organizata ndërkombëtare dhe kjo duhet të vlerësohet.

Federata Ruse është e interesuar të intensifikojë marrëdhëniet ekonomike, tregtare, kulturore dhe politike me Maqedoninë. (INA)No comments:

Post a Comment