Wednesday, August 22, 2012

Besimi: Nuk kërkova falje për homazhet në varrezat e dëshmorëve të UÇK-së

(E Plotësuar) Ministria e Mbrojtjes e Republikës të Maqedonisë drejtoi sot demant të ashpër mediave të caktuara se në konferencën e sotme ministri i mbrojtjes Dr. Fatmir Besimi ka kërkuar falje për vendosjen e luleve në Sllupçan

"Ministri i Mbrojtjes i Republikës së Maqedonisë ka shprehur keqardhje për ndjenjat nëse dikush është ofenduar nga veprimi i tij, por në pres konferencë dhe tani thekson se edhe në të ardhmen është i gatshëm ta bëjë të njëjtën, gjithmonë kur bëhet fjalë për pajtim mes të gjithë qytetarëve të Republikës së Maqedonisë dhe për ardhmërinë e tyre të ndritshme dhe për këtë nuk mendon të kërkojë falje. Deklarata e tij është nxjerrë tërësisht jashtë konteksti nga disa mediume të caktuara dhe për këtë jua dërgojmë deklaratën e tij të plotë", theksohet në komunikatën e ministrisë së Mbrojtjes.

Ministria e Mbrojtjes bën thirrje që procesi i mëtejshëm i punës së Ministrisë së Mbrojtjes të mos ngarkohet me dezinformata të ashpra dhe shpekulime duke patur parasysh atë se për ngjarjen në Sllupçan është i njohur qëndrimi i Ministrisë së Mbrojtjes dhe i njëjti nuk ka ndryshuar. Para Ministrisë së Mbrojtjes qëndrojnë obligime serioze për vazhdimin e procesit të reformave dhe integrimeve euroatlantike. (INA)

13:23 – Ministri i Mbrojtjes i Maqedonisë, Fatmir Besimi sot ka shprehur keqardhje në rast është keqkuptuar lidhur me aktin e homazheve me pjesëtarët e ARM-së pranë varrezave të dëshmorëve të UÇK-së. 

Ai këtë e ka theksuar në një brifing pas takimit me zëvendës-ndihmës sekretarin amerikan Filip Riker, duke nënvizuar se nuk ndjehet pishman për këtë akt të bërë. 

“Qëllimi im gjithmonë ka qenë dhe mbetet që të përfaqësojë të barabartë të gjithë qytetarët e Maqedonisë dhe të bëj gjith[ka që është në kompetencë timen për të kontribuar drejt pajtimit të të gjitha bashkësive etnike. Pajtimi është një akt i rëndësishëm në Maqedoni, sidomos për të dyja palët e involvuara në konfliktin e vitit 2001. Besoj se ARM mundet më së miri të udhëheq këtë proces të shërimit të plagëve të së kaluarës dhe të kontribojë për ndërtimin e një Maqedonie të përbashkët”, deklaroi ministri Besimi, duke shtuar se në këtë frymë ka qenë edhe vendosja e luleve në Sllupcan që u realizua javën e kaluar. 

Ndërkohë, edhe zëvendës-ndihmës sekretari amerikan për Evropë dhe Evroazi, Filip Riker përshëndeti deklaratën e ministrit Besimi. “Përshëndes fjalët e ministrit për pajtimin, për shkak se kjo gjithmonë nuk është e lehtë. Sipas përvojave të SHBA-ve, armata jonë ishte një themel që kontriboi për ndërtimin e shoqërisë sonë dhe aspiratës për ndërtimin e një shoqërie më të përkryer në të ardhmen. Ministria e Mbrojtjes dhe forcat e armatosura ishin në vijat e para të integrimit të vendit tonë dhe krijimit të mirëbesimit”, deklaroi Riker, duke shtuar se mirëbesimi është në frymën e NATO-s. 

Ai përsëriti mbështetjen që SHBA i jep Maqedonisë për anëtarësim në Aleancë.  (INA)

 No comments:

Post a Comment